Välkommen till mina
JAMES BOND 007-sidor!Varför skapades dessa sidor?
Jag som satt ihop den här webbplatsen heter Thomas Drugg och arbetar som bibliotekarie på länsbiblioteket i Östersund.
Man kan säga att det som finns på de här James Bond 007-sidorna är ett resultat av ett mer än 20-årigt seriöst intresse för Bondfilmerna och fenomenet 007.
Det var i början av 80-talet som jag började intressera mig för allas vår favoritagent. Redan 1979 hade jag sett min första Bondfilm, Moonraker, men det var inte förrän jag den 24 januari 1981 för första gången såg The Spy Who Loved Me som intresset bröt ut på allvar.
På den här tiden, före videons och kabel-tv:s intåg i folkhemmet, var de ständigt återkommande Bondfestivalerna på biograferna en säker inkomstbringande källa för alla biografägare. Jag kunde alltså inom ca 1½ år se samtliga Bondfilmer på bio! (Ni yngre Bondfans som kanske bara har sett 90-talets 007-rullar på vita duken har gått miste om bioupplevelsen av dessa fantastiska filmer.)Vetgirig som man ju är började jag samla på mig böcker, tidskrifter och tidningsklipp. Vad var det egentligen som låg bakom det fantastiska och till synes outslitliga fenomenet Bond?
Bond-intresset var på toppnivå under hela 80-talet, men bröts brutalt av den stora besvikelsen Licence to Kill - den sämsta filmen i hela Bondserien enligt min mening. Jag tyckte att filmseriens topp uppenbarligen hade passerat, och att de kommande filmerna inte längre kunde bli som de klassiska Bondfilmerna 1962-87.När så Goldeneye hade premiär 1995 var det den första Bondfilmen på sex år och väckte ett enormt mediaintresse. Filmen, som jag personligen inte är överdrivet förtjust i, fick genomgående goda recensioner och hyllades spalt upp och spalt ned i pressen. Själv tyckte jag att det var märkligt att man så snabbt hade glömt bort de klassiska Bondfilmerna och det som gjorde dem så unika.
När jag för femtioelfte gången såg en direkt dålig genomgång av Bondfilmerna i valfri kvällstidning, som i vanlig ordning satte getingar, plus och allt möjligt på dem, insåg jag att man nog borde göra en insats... :-)Mitt eget Bondintresse skulle jag vilja beskriva som lätt konservativt.
På dessa Bondsidor hyllar jag filmer som From Russia With Love och On Her Majesty's Secret Service, dvs klassisk Bondmagi.
De senaste rullarna liknar mera True Lies II eller Die Hard XVIII tycker jag, och de här sidorna kan, om man så vill, ses som "en dåres försvarstal" för de klassiska Bondfilmerna, för en stämning och en genialitet som har gått förlorad någonstans bland granatkrevader, maskingevär och feminist-bitchig Moneypenny.
Vi konservativa traditionalister anser att det inte kommer att göras några fler Bondfilmer som kan mäta sig med "de gamla klassikerna". Med gamla klassiker menar jag främst Bondfilmerna från 1962 t o m 1987. Det betyder dock inte att det inte finns positiva saker att säga om t ex de nutida filmerna med Brosnan.
Beträffande filmrecensionerna, så är det ju så att smaken är delad. Därför är det knappast någon som håller med mig i varje synpunkt för varje film, och det är ju heller inte meningen. Det vore trist om alla tyckte lika!
Det är f ö rätt fascinerande att det inte verkar finnas två Bondfans på den här planeten som tycker exakt lika om alla filmer. Samtalsämnena är outtömliga...Något annat jag gärna har velat slå ett slag för är Ian Flemings Bondböcker. Många känner bara till filmernas Bond, och därför är det intressant att ävan belysa den litteräre Bond. Jag skrev flera biografiska artiklar om Ian Fleming och om Bondböckerna som jag lade i en särskild litteratur-avdelning här på Agent007.nu.
Jag tycker mig ha märkt ett ökande intresse för Fleming även bland yngre läsare. Eftersom böckerna inte finns att köpa i bokhandeln får jag ofta frågor om var man kan få tag i dem.
Hur kom dessa sidor till rent praktiskt?
Arbetet med de här sidorna inleddes under hösten 1996. Först kollade jag på nätet vad det fanns för svenskspråkiga Bondsidor. Det var inte särskilt mycket, och det som fanns handlade enbart om Goldeneye.Grundidén var följande: min webbplats skulle fokuseras på de klassiska Bondfilmerna 1962-87. Jag ville skriva långa, utförliga recensioner av alla filmerna och även få med kul fakta, anekdoter och sånt som inte är allmänt känt. Jag ville inte betygsätta filmerna enligt någon skala utan i stället breda ut mig textmässigt. Dessutom måste webbplatsen ha en logisk struktur och vara lätt att navigera runt i.
(Senare visade det sig att läsekretsen väldigt gärna ville ha betyg på alla filmerna i alla fall, så det lades till i efterhand).Det visade sig dock att allt skrivande tog en faslig tid, mycket längre än jag hade trott. Jag ville inte lägga ut några sidor förrän det fanns något att surfa runt i, så efter ett halvårs arbete var jag äntligen färdig. Sidorna hade premiär på webben den 20 maj 1997.
Detta var också ett utmärkt sätt att lära sig HTML-koda!
Under våren 1999 skaffade jag adressen Agent007.nu, som jag haft sedan dess.Under hösten 1997 började besökssiffrorna stiga för mina JB-sidor och det började också trilla in e-post från Bondfans i hela Skandinavien och även från andra länder. När så Tomorrow Never Dies hade premiär i december 1997 verkade intresset för mina sidor ha stigit markant, och mycket mera än jag någonsin trodde kunde vara möjligt, och när The World is Not Enough kom två år senare hade intresset vuxit ännu mera: snittantalet besökare steg till ca 160-170 om dagen!
Alla tidigare besöksrekord slogs under november 2002, i samband med att Die Another Day hade biopremiär. Det var mycket Bond i media då med tanke på filmseriens 40-årsjubileum. Nästan 13.000 unika besök på Agent007.nu registrerades under den månaden. Det tyckte man var mycket på den tiden. Men det var ingenting emot vad som hände när filmen Casino Royale med Daniel Craig hade premiär i november 2006. Den månaden besöktes Agent007.nu av över 36.000 läsare!
Jag har försökt göra sidor som jag själv skulle vilja läsa, och uppenbarligen är det fler än jag som tycker detta är kul, med tanke på all uppmuntrande e-post jag fått. Tack ska ni ha!Tekniskt: Vilka program använder jag för att snickra ihop denna webbplats? Från början "handkodades" alla sidorna, HTML-tagg för HTML-tagg. Fram t o m 1998 använde jag ett utmärkt program som hette WebEdit, men det utvecklas inte längre. 1999 bytte jag till Macromedias program Dreamweaver 2. Det är ett jättebra program som jag varmt kan rekommendera. Numera använder jag Dreamweaver MX, en nyare version.
För grafiken använder jag oftast Paint Shop Pro (flera olika versioner) och en bantad version av Photoshop. Här får man i allmänhet använda sig av en drös olika program och kombinera dem.
Framtidsplaner?
Arbetet med att recensera alla Bond-soundtrack kommer att fortsätta, och jag försöker även uppdatera filmsidorna och övrigt material med jämna mellanrum.
Annat jag gärna vill utöka är "Filarkivet" med bidrag från läsekretsen. Många kreativa läsare skickar egenhändigt gjorda saker hit. Det är remixar på Bondlåtar, egna videoklipp, skrivbordsbakgrunder m m.
Det vore även kul att ha en avdelning där läsare kan skriva om sina egna Bondsamlingar och även ha bilder på sina saker.
Det kan även bli andra nyheter. Den som lever får se.Hör gärna av er med synpunkter!
En sak kan vi alltid vara säker på: James Bond will return...
Thomas Drugg, 1999-2007.