Rekommenderad facklitteratur

Det finns en hel del litteratur om Bondböckerna och Bondfilmerna, men så gott som allting är på engelska. Nästan ingenting har översatts till svenska.

Nedanstående böcker har jag haft stor glädje av, inte bara då jag nedtecknat dessa webbsidor. En del av dem är ganska svåra att få tag i idag eftersom de är utgångna hos bokförlagen, medan andra kan köpas hos t ex Adlibris, Bokus, brittiska Amazon eller beställas hos din lokale bokhandlare. En och annan kanske även kan lånas hem via ditt lokala bibliotek.

Jag har grovsorterat böckerna under nedanstående rubriker:

* Böcker om fenomenet James Bond
* Böcker om James Bond-filmerna
* Böcker om Ian Fleming och James Bond-böckerna
* Biografier
* Diverse

Böcker om fenomenet James Bond
(böckerna, filmerna osv)
BENSON, Raymond:
The James Bond bedside companion.
London: Boxtree, 1988.

På omslaget står det The complete guide to the world of 007, och det stämmer verkligen. Skall man bara ha en enda bok om fenomenet Bond, som täcker både filmerna och böckerna, så skall man välja denna (Problemet är att den sedan länge är utgången i bokhandeln).
Boken innehåller inte så många bilder, men desto mer textmaterial. Utförliga recensioner av alla böcker och filmer samt massvis av övrig information.
Författaren, Raymond Benson, fick sedermera det förtroendefyllda uppdraget att skriva Bondromaner efter John Gardner.

Boken är sedan länge utgången i bokhandeln, men kan sökas antikvariskt. Många tycker att den borde tryckas om i nyare upplaga. Benson tycker väl också det, men han är litet ambivalent eftersom han i boken kritiserar flera av John Gardners Bondböcker, och numera är det Benson själv som skriver Bondromaner. Ska Benson recensera sig själv i den nya boken? Förhoppningsvis löses detta problem, för denna bok är helt suverän och förtjänar verkligen en ny upplaga. Den gavs ut för första gången 1984 och sedan kom den andra upplagan ut 1988. Dessa utgåvor säljs för höga summor på auktionssidor som eBay eftersom boken är eftertraktad av fansen. Den lär dock finnas att köpa som e-bok i USA.

BLACK, Jeremy:
The politics of James Bond : From Fleming's novels to the big screen.
London: Praeger, 2001.

Jeremy Black är professor i historia vid universitetet i Exeter. I den här något akademiska boken beskriver han hur först Flemings böcker och sedan Bondfilmerna förändrades och påverkades av omvärlden och den samtidshistoriska utvecklingen. Boken saknar helt illustrationer. Intressant, men bitvis kanske något tungläst.
CORK, John & SCIVALLY, Bruce:
James Bond : the legacy.
London: Boxtree, 2002.

Bond LegacyÄr detta möjligen den definitiva Boken Om Bondfilmerna? Ja, frågan är om inte Cork & Scivally lyckats skriva denna i och med storverket "James Bond : the Legacy".
Till att börja med är själva formatet imponerande - 26 x 37 cm gör att boken inte får plats i en vanlig bokhylla, man får ha den liggande som en s k "ligg-foliant". Boken är dessutom rejält tung med sina 320 späckade sidor.

"James Bond : the Legacy" är ett konstverk, den är enormt estetiskt tilltalande och ett lysande exempel på framstående litterär formgivning. Vi fans tackar och tar emot!
Även innehållsmässigt är boken ett storverk. Författarna har bl a varit inblandade i flertalet av de fina "Inside"-reportage om Bondfilmerna som vi kan se på de olika DVD-utgåvorna. Här breder man ut sig ännu mera och Bondfilmerna placeras in i sin samtidskulturella sfär. En del som skriver böcker om Bondfilmerna glömmer bort att ta upp bakgrunden med Flemings böcker och förhistorien till filmserien. Här får vi bakgrunden också, mycket bra! Visst är boken dyr men den är värd sitt pris. Given i varje Bondsamling.
DRESSED to kill. James Bond - the suited hero.
Written by Jay McInerney, Nick Foulkes, Neil Norman & Neil Sullivan.
New York: Flammarion, 1996.

Det här är en högintressant bok som tar upp Bondfilmernas influens på herrmodet och hur man utvecklade Bonds klassiska stil. Just denna vinkling finns sällan beskriven i annan Bond-litteratur.
Bildmaterialet är sagolikt! Boken kostar över 400.- men är värd vartenda öre. Enbart baksidesbilden av Sean Connery (i en ultra-cool pose från Dr No) får oss fantaster att försvinna in i en annan värld. Rekommenderas varmt!
GIBLIN, Gary:
James Bond's London : a reference guide to locations.
Dunellen: Daleon, 2001.

Detta är en mycket intressant fältguide till allehanda Bondska platser i London med omgivningar. Den är geografiskt indelad, så att närliggande platser beskrivs intill varandra. Är man ute efter platser med anknytning till en viss film eller bok får man slå upp repektive film- eller boktitel i registret.

Giblins guide förtecknar över 250 olika platser och varje ställe beskrivs med en egen notis och ofta även med en liten bild. I texten i varje notis finns spännande trivia-fakta. Jag hittade faktiskt en del information jag inte sett i någon annan fackbok om Bondfilmerna. Tyvärr saknas märkligt nog en Londonkarta i boken. Men alla platserna är tydligt angivna, ibland med färdtips. Kul läsning även för "fåtölj-resenären".
HAINING, Peter:
James Bond - a celebration.
London: Planet, 1987.

Hainings bok koncentrerar sig på just fenomenet James Bond. Separata avsnitt berör böckerna och filmerna. Långa kapitel ägnas åt t ex Broccoli, Maibaum och Adam. Plus för fint bildmaterial. Här finns även en hel del biografiska avsnitt om skådespelarna som gestaltat Bond.
Boken gavs ut i samband med Bondseriens 25-årsjubileum 1987.
LANE, Andy & SIMPSON, Paul:
The Bond files : The only complete guide to James Bond in books, films, tv and comics.
London: Virgin, 1998.
(Omslagstitel: The Bond files: An unofficial guide to the world's greatest secret agent).
Denna pocketbok är ovanligt späckad med information. Här hittar du snabbfakta om böckerna och filmerna, men framför allt om mer sällan beskrivna JB-saker som serieavsnitt och annat. Inget att sträckläsa men perfekt som uppslagsbok. Saknar helt illustrationer.

OBS! Boken har även utkommit i en andra upplaga 2000 som inkluderar The World Is Not Enough samt ett par Benson-noveller.

Det gavs även ut en tredje upplaga 2002 av The Bond Files som t ex inkluderar Die Another Day.
The ROUGH guide to James Bond.
London : Penguin, 2002.

Rough guideEn gammal sanning är att man inte ska bedöma en bok endast efter storlek och omfång utan främst efter dess innehåll. Detta ska man komma ihåg när man ser "The Rough guide to James Bond". Den ser verkligen inte särskilt märkvärdig ut i sitt miniformat (10 x 14.5 cm, mindre än en vanlig pocketbok), men oj vad mycket fakta man lyckats pressa in i den! Böcker, filmer, annat Bondskt prydligt sorterat och recenserat, samt snyggt presenterat. Hela 288 sidor.
Ska man klaga över något så är det kanske att texten ibland är så liten att den blir svårläst.

En riktigt bra bok, och kanske gör det lilla formatet att man enkelt kan ta med sig boken dit man vill. Det är svårare att göra detta med stora bildverk som "James Bond : the legacy"! ;o)
SPIONEN i spegeln : en antologi redigerad av Jan Broberg.
Stockholm: Cavefors, 1973.

Denna antologi innehåller flera essäer om böckernas Bond och om 60-talets agentvurm. En del av kommentarerna är ganska föråldrade idag, men ger en god bild av vilket fenomen 007 var på 60-talet.
Kan emellanåt återfinnas i svenska stadsbiblioteks bokmagasin.
STERLING, Martin & MORECAMBE, Gary:
Martinis, girls and guns : 50 years of 007.
London : Robson books, 2002.

En av flera böcker om fenomenet Bond som utkom i samband med filmseriens 40-årsjubileum 2002.
Denna bok passar dock på att även påminna om 50-årsjubileet av utgivningen av Flemings första Bondbok.
Här får vi hela historien om James Bond som den har utspelat sig under den första 50 åren.
Ingen glassigt påkostad bok, utan en helt vanlig, välskriven bok i ämnet.
Böcker om James Bond-filmerna
BARBER, Hoyt L. & BARBER, Harry L :
The book of Bond, James Bond.
Nipomo : Cyclone Books, 2000.

Detta är ingen "måste-bok" att ha i samlingen. Den består mest av allahanda listor och sammanställningar över olika saker som har med Bondfilmerna att göra. Man kan slå upp hur många personer Bond har haft ihjäl i varje film, detaljfakta om alla Bondbilar, rollistor, etc.
En uppslagsbok som är bra att ha ibland när man behöver den. Vissa sammanställningar finns inte i andra böcker. Här ingår även en del fakta om böckerna men film-informationen överväger.
Estetiskt sett är boken inte märkvärdig alls.
BARNES, Alan & HEARN, Marcus:
Kiss Kiss Bang Bang! The unofficial James Bond film companion.
London: Batsford, 1997.

Detta är en av de bättre översikterna över Bond på bio som utkommit under de senare åren. Författarna Barnes & Hearn går igenom alla filmerna i tur och ordning och betygsätter dem enligt ett eget, enligt mitt tycke något svåröverskådligt system. Tonvikten ligger på den faktatäta texten - bildmaterialet är inte så märkvärdigt.
Extra plus för att man inte sätter Goldfinger på den sedvanliga piedestalen. I stället får You Only Live Twice och OHMSS de överlag högsta betygen.
I texten finner man dessutom en hel del bakom kulisserna-information.
Intressant! Rekommenderas, trots det udda betygssystemet. Boken är dessutom snyggt formgiven.
BROSNAN, John & CRAWLEY, Tony:
For Your Eyes Only special.
London: Marvel, 1981.

En PR-bok utgiven till premiären av For Your Eyes Only. Man kan säga att det är "Making of"-boken om den filmen. Drösvis med färgbilder och bl a en intervju med Albert R Broccoli.
BROSNAN, John:
James Bond in the cinema.
2nd edition, San Diego: Barnes, 1981.

Denna berömda bok, utgiven i sin första upplaga 1972, är en bred exposé över alla James Bond-filmerna. Tyngdpunkten ligger på 60-talets filmer, särskilt de tre första. Jag tycker dock att Brosnan är litet för puristisk då han i princip sågar samtliga filmer utom Connerys.
Brosnan tar tyvärr inte upp så mycket bakom-kulisserna-information, och kanske refererar filmernas handling lite för mycket. Trots detta är boken mycket läsvärd.
Licence to thrillCHAPMAN, James:
Licence to thrill : a cultural history of the James Bond films.
London: Tauris, 1999.

Detta är en av de senare årens mest omfattande fackböcker om Bondfilmerna som givits ut: James Chapmans Licence to Thrill: A cultural history of the James Bond films.
Boken verkar främst vara skriven för filmvetare och filmstuderande, men alla med minsta intresse för 007 bör ha stor glädje av denna faktaspäckade bok. Chapman sätter in filmerna i kulturhistoriskt perspektiv och går igenom dem i kronologisk ordning.
Boken kan uppfattas som alltför akademisk av vissa läsare, den saknar t ex maffiga färgbilder men har i gengäld t ex en otroligt omfattande litteraturförteckning. Illustrerad med svartvita bilder. 325 sidor.
CORK, John & D'ABO, Maryam:
Bond girls are forever : the women of James Bond.
London: Boxtree, 2003.

Bond girls are foreverSom en sorts uppföljare till succén "James Bond : the legacy" kommer här denna praktvolym om Bondkvinnorna. Huvudförfattare är John Cork och han har haft hjälp av Maryam d'Abo (Kara i The Living Daylights) samt av Tim Greaves, sedan många år en expert på ämnet.
Boken är till formatet lika stor som "Legacy" (ca 26 x 36 cm), dock inte lika tjock. Men 191 fullspäckade sidor är inte fy skam!

Kapitlet "History" utgör halva boken och är indelat efter de olika decennierna. Sedan följer kapitlen "The allure", "The stars" och "The impact". Man har verkligen försökt täcka alla infallsvinklar, dels via en exposé över alla kända Bondkvinnor, dels med en genomgång av skådespelerskorna, mediehysterin och hur det egentligen känns att bli en Bondbrud. Och man har inte glömt den kvinnliga M heller, eller Maurice Binders dansande silhuetter från förtexterna.

Bond girls are forever är en utsökt formgiven bok, den är mycket vacker och verkligen en bok varje Bond-diggare vill ha i sin samling. Den har hög blädderfaktor, ofta får de fina bilderna breda ut sig över hela sidor. Rekommenderas!
Denna kan man lämpligen förvara liggande, intill "Legacy"-boken.
DI LEO, Michael:
The spy who thrilled us : a guide to the best of cinematic James Bond.
New York: Limelight, 2002.

Vi Bondfans tröttnar aldrig på att diskutera Bondfilmerna. Vi jämför dem med varandra, debatterar vilka filmer som egentligen är bäst, vilka skurkar som var störst, vilka brudar som var bäst, vilka actionsekvenser som var mest framstående... ibland görs långa listor.
Denna bok, skriven av Michael Di Leo, är en typisk sådan bok. Den går ut på att lista det bästa ur alla Bondfilmerna, kategoriserat i olika ämnesområden.
Han börjar med att ranka alla Bondfilmerna i en egen topplista. Sedan fortsätter det med skurkar, brudar, prylar, jakter, titellåtar... ibland är det bara en topptrio, andra gånger en topp-kvintett som listas.
Som vi vet finns det inte två Bondfans på denna planet som tycker precis lika om allting. Alltså håller man som läsare förstås med Di Leo om vissa saker, medan man håller på att trilla ur läsfåtöljen av ren chock när man läser andra ting. Men det är väl det som är charmen med en sådan här bok.
Litet tips: Du som tycker att Goldfinger är bästa filmen har goda förutsättningar att uppskatta denna bok. 225 sidor, med en del svartvita illustrationer.
Men bäste herr Di Leo: bandet A-Ha, som framförde The Living Daylights, kommer ju från Norge, inte från Nederländerna. :o)
The secret world of 007DOUGALL, Alastair & STEWART, Roger:
James Bond : the secret world of 007.
London: Dorling Kindersley, 2000.

Denna bok är en av de snyggaste fackböcker som givits ut om Bondfilmerna. Den ingår i en serie stiliga böcker som förlaget DK ger ut (det finns t ex liknande böcker om Star Wars).

Boken är späckad med fantastiskt snygga färgbilder. Illustratören Roger Stewart har gjort påkostade skisser över nästan alla skurk-högkvarter från filmerna. Ibland får hans bilder breda ut sig över hela utvikbara uppslag. Illustrationerna är överdådiga och detta är en given bok att ha i hyllan för varje Bond-diggare.
Dessutom finns här snygga färgfoton över exempelvis alla Bondbilar och -fordon, med tillhörande faktarutor. 140 färgsprakande sidor i folioformat. Rekommenderas!
GIAMMARCO, David:
For your eyes only : behind the scenes of the James Bond films.
Toronto : ECW Press, 2002.

En mycket trevlig bok i genren "anekdoter från filminspelningarna". Giammarcos bok är en sådan där bok man fastnar i nästan direkt när man börjar läsa. Svårt att sluta läsa... Mycket lättläst och underhållande. Nygjorda och intressanta intervjuer med de fem "Bondarna" är bara några av de saker som gör denna bok till en höjdare. Jodå, visst får vi veta nya saker om filmerna. Fascinerande.
Man har dessutom lyckats få med information om den senaste filmen Die Another Day, även om den filmen inte hade haft premiär när boken kom ut. Över 400 sidor! Rekommenderas.
GREAVES, Tim:
The Bond women : 007 style.
1-Shot Publications, 2002.

Detta är en förteckning över alla kvinnor som förekommit i Bondfilmerna, vilka karaktärer de spelat och vad som hände med skådespelerskorna sedan. Här hittar man annars svåråtkomlig information om damerna, och den är lätt att använda som uppslagsbok. Informationen är uppställd kronologiskt och varje film har sitt eget kapitel. I vissa fall har Greaves själv lyckats leta upp damerna och intervjuat dem.

Ironiskt nog innehåller boken inte ett enda foto - givetvis en brist eftersom boken hyllar Bondbrudarna och man vill ju gärna se en och annan bild på dem (det kan vara svårt att hålla reda på dem alla). Men givetvis var det för kostsamt att köpa bildrättigheterna till en sådan här bok, som är utgiven på författarens eget förlag (och som endast kan köpas direkt via honom). 117 sidor i A4-format.
Greaves är även involverad i praktverket "Bond girls are forever" (Boxtree, 2003).
HIBBIN, Sally:
The official James Bond 007 movie book. Special 25th anniversary edition.
London: Hamlyn, 1987.

En mycket vacker volym med fantastiska färgbilder. Den utgavs till Bondfilmernas 25-årsjubileum 1987. Den här boken borde filmbolaget ge ut i nyreviderad upplaga, tycker jag. Osedvanligt snygg layout dessutom.

En andra upplaga av boken utgavs 1989, i samband med att Licence To Kill hade premiär. Den utgåvan heter The new official James Bond movie book (se omslagsbild t h).
HIBBIN, Sally:
The official James Bond 007 movie poster book.
London: Hamlyn, 1987.

Stor foliantvolym med glassiga filmaffischer. Väcker ha-begär efter samtliga affischer som man inte själv har. Svårt att få plats med denna bok i bokhyllan, dock! Detta var en sorts parallellbok till den samtidigt utgivna The official James Bond 007 movie book (se ovan).
JAMES Bond 007 : Moonraker Special.
London: World & Whitman, 1979.

60-sidig PR-bok utgiven inför premiären på Moonraker. Mycket snygg med fint bildmaterial. Innehåller många ovanliga foton samt intressanta fakta om filmen.
JOHNSTONE, Iain :
The World is Not Enough - a companion.
London: Boxtree, 1999.

Detta är en "making of"-bok för The World is Not Enough. Förlaget Boxtree valde denna gång att ge ut en något mindre påkostad volym än "making of"-böckerna för de tidigare Bondfilmerna.

Boken är i mindre format, har färre färgbilder men innehåller en hel del bakom kulisserna-information av sedvanligt intressant slag.
LISA, Philip & PFEIFFER, Lee:
The incredible world of 007.
London: Boxtree, 1992.

Detta är en auktoriserad fackbok med förord av Albert R Broccoli. Mängder av intressanta fakta och framför allt ett överdådigt bildmaterial.

Det märks att det är verkliga Bondfans som satt ihop boken - nästan samtliga foton är ytterst ovanliga och många av dem har aldrig tidigare publicerats i bokform. Här finns mycket intressant material, t ex om kring-produkter, s k collectibles, för filmerna.
MOORE, Roger:
Roger Moore's James Bond diary.
Greenwich, Conn.: Fawcett, 1973.

Roger Moore skrev dagbok under tiden inspelningarna av hans första Bondfilm, Live And Let Die, pågick. Lättsamt, småroligt och ganska intressant för oss Bondologer. Förutom små episoder från inspelningarna redovisar Roger noggrant varje restaurangbesök.
Boken är inte lätt att få tag i, den utkom i pocket 1973 och trycktes aldrig om igen. Jag letade i 15 år innan jag till sist hittade ett ex av den amerikanska upplagan via Internet-tjänsten Bibliofind (numera uppköpt av Amazon.com). Jag är övertygad om att jag aldrig någonsin hade fått tag i denna bok om inte Internet hade funnits.
NOURMAND, Tony:
James Bond movie posters : the official collection.
London : Boxtree, 2001.

Posterbok Bondfilmernas affischer har länge varit eftertraktade samlarobjekt. I och med att filmserien rullat på i mer än 40 år och att filmerna dessutom varit succéer över hela världen finns det en hel del olika motiv.
Länge fanns det bara en tyskspråkig bok som tog upp detta ämne, men Tony Nourmands poster-bok som utkom 2001 har blivit det självklara standardverket inom området Bond-affischer. Nourmand fick tillgång till EON:s eget affisch-arkiv och tack vare detta kan man i denna bok hitta filmaffischer som tidigare inte publicerats någonstans. Här finns bl a en oanvänd kampanj för OHMSS som jag aldrig har sett förut.

Bokens stora format gör att den inte gärna kan förvaras stående i vanlig hylla, man får lägga den som en "ligg-foliant" och då passar den bra att ha intill "The Bond legacy".
Denna officiella affischbok har givetvis strålande illustrationer, affischerna återges med slösande rika färger och det är en ren njutning att bläddra i boken. Vi får också en massa bakgrundsinformation om vem som målade vilket motiv, och vi inser då att dessa konstnärer som målade de gamla affischerna inte har fått tillräckligt erkännande för sitt fina arbete.
De "inofficiella" filmerna Casino Royale och Never Say Never Again ingår.
En intressant detalj är dock att det unika motivet på den svenska affischen för Never Say Never Again saknas. Lite synd eftersom det är en av de snyggare affischerna för den filmen.
Den här boken bör inte saknas i någon 007-samling...
Death rays, jet packs, stunts & supercarsPARKER, Barry:
Death rays, jet packs, stunts & supercars : The fantastic physics of film's most celebrated secret agent.
Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2005.

Det finns många böcker om Bondfilmerna, men denna har en helt egen vinkel. Den handlar helt och hållet om den tekniska aspekten.
007 har under årens lopp fått många tekniska prylar av Q, och i filmerna har de ofta räddat Bonds liv i olika situationer, men kan de även fungera i verkligheten?

Det här är alltså boken för dig som vill veta om Bonds röntgenglasögon från The World is Not Enough verkligen skulle kunna tillverkas, eller hur Bonds jetpack i Thunderball egentligen fungerade. Ett helt kapitel ägnas åt biljakterna i de olika filmerna.
Fysik och teknik är knappast mitt hammaområde, men jag fann den här boken väldigt underhållande, även om jag inte riktigt förstod precis alla förklaringar. Hög blädderfaktor. Bokens illustrationer består mest av tekniska skisser.
PEARCE, Garth:
The making of Goldeneye.
London: Boxtree, 1995.

Intressant bok om tillkomsten av Goldeneye, som ju var den första Bondfilmen på sex år. Man kan följa inspelningarna dag för dag och få kul bakgrundsinformation. Fina illustrationer.
PEARCE, Garth:
The making of Tomorrow Never Dies.
London: Boxtree, 1997.

Påkostad, glassig bok om inspelningen av TND. Kul bakgrundsfakta och intressanta essäer, samt ett fint bildmaterial.
PFEIFFER, Lee & WORRALL, Dave:
The Essential Bond. An authorized guide to the world of 007.
London: Boxtree, 1998.

En av de nyaste och mer påkostade böckerna om Bond som kommit ut. Över 200 sidor med massvis av ovanliga bilder. Boken är mycket elegant utformad - värdigt 007! Genomgångar och analyser av alla filmer från Dr. No t o m Tomorrow Never Dies. Auktoriserad av filmbolaget, innehåller bl a ett förord av producenten Michael G Wilson. Rekommenderas varmt!
En annan intressant detalj är att detta var den första officiella bok som även tog upp de två "inofficiella" filmerna Casino Royale och Never Say Never Again. Rättigheterna till de filmerna ägs ju numera av MGM.

Boken har även 1999 utkommit i en nyare upplaga som inkluderar TWINE.
RUBIN, Steven Jay:
The complete James Bond movie encyclopedia.
Chicago: Contemporary Books, 1990.

Detta är en praktfull tegelsten, som är av glädje inte bara för oss rabiata Bondfans. Man kan slå upp skådespelare, karaktärer, namn på platser ur filmerna etc och få kortfattade men kul faktauppgifter.
Tyvärr har boken en irriterande svaghet: den har en delvis inkonsekvent filering, särskilt beträffande siffror och tal. (I stället för att sortera dem i nummerordning, och göra det lätt att slå upp ett tal ur en film, har Rubin dumt nog ordnat in dem alfabetiskt, t ex måste 423 - "Diana Riggs hotellrumsnr i OHMSS" sökas under bokstaven F - "Four twenty three").
Bortsett från denna knappologiska invändning är det en given referensbok. Boken är en typisk "bläddra-i-bok" som man lätt fastnar i.
Finns även i en andra upplaga (1995) som inkluderar Goldeneye.

2003 utkom Rubins bok i sin tredje upplaga. I den har man valt att bunta ihop samtliga uppslagsord som har att göra med Brosnans fyra filmer längst bak i boken. Först kommer alltså den ursprungliga A-Z-förteckningen från 1990 års upplaga, sedan kommer ännu en A-Z-förteckning som ett tillägg. Litet opraktiskt, men det var säkert för dyrt att göra om hela sättningen för boken från början igen.
Tredje upplagan omfattar 526 sidor Bond-fakta (som jämförelse var den första upplagan 467 sidor tjock). OBS att faktamaterialet om Die Another Day är från sommaren 2002, dvs innan filmen hade haft premiär. Detta betyder att de faktauppgifterna inte är heltäckande.
RUBIN, Steven Jay:
The James Bond films : a behind the scenes history.
London: Talisman, 1981.

I denna högintressanta bok berättas många historier och anekdoter från filminspelningarna. Finns även i nyare upplaga. Mycket trivsam.
Denna bok borde verkligen kunna ges ut i en färsk och uppdaterad utgåva, tycker jag.
RYE, Graham:
The James Bond girls.
London: Citadel, 1996.

Denna vackra volym har givits ut i flera upplagor men har numera ersatts av "Bond girls are forever" som officiell Bondbrudsbok.
Texten består mest av filmreferat, så det är uteslutande för det fina bildmaterialet som man skaffar denna bok.
Bond filmsSMITH, Jim & LAVINGTON, Stephen :
Bond films (Virgin films).
London : Virgin, 2002.

Denna bok ingår i Virgins bokserie "Virgin films".
Författarna Smith & Lavington går igenom alla Bondfilmerna i kronologisk ordning utan några större konstigheter. Filmerna struktureras i olika rubriker och boken fungerar bra som uppslagsbok och en hel del fakta kläms in på nästan 300 sidor. Den innehåller få bilder.
Vill man ha en aktuell uppslagsbok av denna typ är Virgin-boken ett utmärkt val. Påminner en del om pocketboken "Bond files" men den här är mer utförlig. "Bond files" tar dock även upp böcker, spel och serier medan denna Virgin-bok uteslutande handlar om filmerna.
TURNER, Adrian:
Adrian Turner on Goldfinger (Bloomsbury movie guide, no. 2).
London: Bloomsbury, 1998.

Ett sorts "uppslagsverk" om den mest kända Bondfilmen av alla - Goldfinger. Man kan slå upp t ex DB5 och läsa en lång artikel om Aston Martin-bilen. Likaså kan man hitta intressanta artiklar om alla Bond-personligheterna bakom filmen, och förstås om filmens karaktärer och skådisar. Även material om Flemings bok finns med.
Filmguiden fokuserar i första hand på text, men har även spännande illustrationer.
WILLIAMS, Greg:
Bond on set : filming Die Another Day.
London : Boxtree, 2002.

Bond on setBoxtrees "Making of"-bok för Die Another Day är faktiskt en liten besvikelse. Greg Williams är fotograf och större delen av boken består av svartvita bilder från inspelningarna. Det finns även ett mindre antal färgbilder.
Jag hade hellre velat ha en intressant beskrivning av hur det gick till när filmen gjordes. Boken innehåller en överraskande liten mängd text. Man skulle kunna kalla den för en ren fotobok. Inget fel i det, men boken borde ha varit dubbelt så tjock och haft en massa text som kunde belysa det vi ser på bilderna. Men foton från inspelningarna är alltid kul att se och boken är helt ok att bläddra i. Faktauppgifter om inspelningarna får man dock inhämta någon annanstans.
WORRALL, Dave:
The most famous car in the world. The complete history of the James Bond Aston Martin DB5.
Christchurch: Solo, 1993.

Detta är en mycket imponerande bok, som beskriver i princip allt som man överhuvudtaget kan tänkas vilja veta om Bonds berömda Aston Martin DB5 i Goldfinger och Thunderball. Dave Worrall presenterar på 160 faktaspäckade sidor häpnadsväckande mycket information. Här kan man läsa om hur bilen utvecklades, succén i filmerna, alla PR-turnéer, specialeffekter, var alla DB5:orna finns idag, etc. Bildmaterialet är i svartvitt men utsökt. Originalritningar, detaljfoton, PR-bilder!
Denna bok har länge varit relativt svåråtkomlig men den har funnits att köpa hos amerikanska Spyguise.
Böcker om Ian Fleming och James Bond-böckerna
AMBJÖRNSSON, Ronny: James Bond.
(I: Mansmyter : liten guide till manlighetens paradoxer.
Stockholm: Fischer & Co, 1990.
)

I Ronny Ambjörnssons bok Mansmyter (som även gavs ut i nyupplaga 1999) kan man läsa om manliga förebilder som Tarzan, Stålmannen och naturligtvis James Bond.
Det 24-sidiga avsnittet om 007 belyser nästan uteslutande den litteräre Bond, och Bonds personlighet, speglad i Flemings böcker, beskrivs från flera olika aspekter. Intressant läsning!
AMIS, Kingsley:
Fallet James Bond.
Stockholm: Bonnier, 1965.

Detta är fortfarande den enda ordentliga genomgången av Flemings böcker som finns på svenska.
Spirituell och underhållande. Amis beskriver Flemings berättarteknik på ett raffinerat sätt. Boken innehåller dock inga biografiska uppgifter om Fleming själv.

Amis bok brukar kunna återfinnas i många svenska stadsbiblioteks bokmagasin.
James Bond : the man and his worldCHANCELLOR, Henry :
James Bond : the man and his world. The official companion to Ian Fleming's creation.
London: John Murray, 2005.

Här har vi förmodligen Boken med stort B om Ian Flemings Bondböcker. Man kan se den som en motsvarighet till de böcker om Bondfilmerna som utkommit de senaste åren. På samma sätt som författarna till de böckerna ofta har fått tillgång till Eons officiella arkiv har Henry Chancellor, författaren till denna bok, fått tillgång till Ian Fleming-arkivet : originalmanuskript, brev, foton, anteckningar, osv. Resultatet har blivit en fantastiskt intressant bok om den litteräre Bond.
Boken tar upp alla Bondböcker av Ian Fleming i kronologisk ordning. Massor av fakta och intressanta detlajer presenteras om böckerna.
Estetiskt är boken mycket tilltalande och en fröjd att bara sitta och bläddra i.
OBS att det inte finns en enda bild från någon av filmerna i den här boken, den handlar uteslutande om Flemings bok-Bond.
ECO, Umberto: Berättarstrukturerna hos Ian Fleming.
(I: Form och struktur : texter till en metodologisk tradition inom litteraturvetenskapen valda av Kurt Aspelin och Bengt A Lundberg. Stockholm 1971.)

Umberto Eco, som i början av 1980-talet skrev den berömda romanen Rosens namn, skrev i mitten av 1960-talet en känd essä om Ian Flemings Bondböcker. Den är kanske litet akademisk, men väldigt intressant.
Essän är svår att hitta, men den finns i boken Form och struktur. Fråga på ditt bibliotek!
LYCETT, Andrew:
Ian Fleming.
London: Phoenix, 1995.

Andrew Lycetts biografi är den senaste som skrivits om Ian Fleming. Flemings innehållsrika liv var som gjort för biografiförfattare.
Detta är nog den definitiva biografin om Fleming. Välskriven och mycket intressant, rekommenderas varmt! Den har även utgivits i pocket.
McREYNOLDS, B. S.:
The 007 Dossier : Your assignment into the literary world of James Bond.
University City: BS Book Publishing, 1999.

Denna bok kan ses som en uppdaterad version av Kingsley Amis klassiska "The James Bond Dossier" ("Fallet James Bond") från 1965, även om denna bok inte är lika välskriven som den förstnämnda.
McReynolds går igenom olika aspekter av den litteräre Bond: kapitlen heter saker som "Home and comfort", "Double 0 Seven = Gourmet?", "The Bond Girls" osv. Alla Bondböckerna berörs, alltså inte bara Flemings utan även Gardners och Bensons böcker.
Författaren har en ganska humoristisk ton och boken är rätt trivsam. Snabbfakta om alla Bonds brudar presenteras under rubriken "Chick charts" och om skurkarna i "The Dirty Deed Doers".
Det blir dock minus för de fula illustrationerna, vilka utgörs av pennteckningar som inte direkt tillför något.
PEARSON, John:
James Bond - the authorized biography of 007.
New York: Jonathan Cape, 1973.

Fiktiv biografi över Bond, baserad på Flemings böcker. Här får man bl a veta att Bond föddes 1920. Boken är numera ganska svårfunnen.
PEARSON, John:
The life of Ian Fleming.
London: Jonathan Cape, 1966.

Den första och mest berömda biografin över Ian Fleming. Magnifik, välskriven och obligatorisk läsning för varje Bondolog. Utgavs dessutom 2003 i nyupplaga.
Biografier
BROCCOLI, Cubby & ZEC, Donald:
When the snow melts. The autobiography of Cubby Broccoli.
London: Boxtree, 1998.

Strax innan han avled fullbordade Bond-producenten Albert R. "Cubby" Broccoli sin självbiografi.
Här kan vi läsa den fascinerande historien om Cubbys liv från uppväxten i New York, hans vänskap med den excentriske Howard Hughes, och förstås om produktionen av Bondfilmerna.
Många intressanta och spännande inblickar bakom kulisserna.
Förutom alla avsnitt om Bondfilmerna är det dessutom intressant att läsa om hur en producent ser på filmbranschen "inifrån".
CAIN, Syd:
'Not forgetting James Bond' : the autobiography of Syd Cain.
Christchurch : GBU Publishing, 2002.

Scenografen Syd Cain är inte lika känd i Bond-sammanhang som t ex Ken Adam, men Cain var som bekant scenograf för From Russia With Love, OHMSS och Live And Let Die. Han arbetade dessutom med filmerna Dr No och Goldeneye.
I den här självbiografin får vi följa Cains karriär och han berättar intressanta bakom kulisserna-episoder, inte bara från hans Bond-arbeten. Rikt illustrerad.
DONOVAN, Paul:
Roger Moore.
London: W H Allen, 1983.

En mycket intressant och underhållande biografi över Moore. Den är inte sanktionerad av Moore själv, men bra ändå. Innehåller många bilder samt en filmografi.
FIEGEL, Eddi:
John Barry : a Sixties theme. From James Bond to Midnight Cowboy.
London: Constable, 1998.

En härlig och oerhört intressant bok om Bond-kompositören John Barry. Här kan vi läsa hur Barry hamnade i musikbranschen, bildade The John Barry Seven och sedan blev en av världens främsta filmkompositörer.
Extra plus för de fascinerande bilderna!
For my eyes onlyGLEN, John:
For my eyes only.
Written by John Glen with Marcus Hearn.
London: Batsford, 2001.

John Glen, regissör av fem Bondfilmer på 80-talet, har tillsammans med Marcus Hearn skrivit denna underhållande och mycket intressanta bok om sitt liv i filmens värld.
Glen är en verkligt god berättare, och här presenteras många anekdoter och bakgrundshistorier. Förord av Roger Moore. Lättläst och trivsam. Rekommenderas!
HERNU, Sandy:
Q - the biography of Desmond Llewelyn.
Seaford: S B Publications, 1999.

Desmond Llewelyn, världsberömd som Q, fick så äntligen sin biografi skriven. I den här boken, skriven av Sandy Hernu, kan vi läsa om Desmonds uppväxt i Wales, om hans tid som krigsfånge under andra världskriget och förstås om hans filmkarriär. Alla trodde att Desmond även privat var ett tekniskt geni, fast han egentligen var helt oteknisk! Denna missuppfattning var tydligen svår för honom att bli av med.
Hernus bok är trevlig, intressant och bjuder på en hel del fascinerande anekdoter och bakgrundsfakta. Rikligt illustrerad.

Det var denna biografi som Llewelyn hade suttit och signerat under ett evenemang, när han var på väg hem i sin bil den där ödesdigra decemberdagen 1999 då han tragiskt omkom i en trafikolycka.
LEONARD, Geoff, WALKER, Pete & BRAMLEY, Gareth:
John Barry : a life in music.
Bristol: Sansom & Co, 1998.

Detta gedigna verk, som tagit ca 15 år att sammanställa, är den definitiva boken om John Barry. Det är en detaljerad biografi och dessutom en total genomgång av Barrys filmmusikaliska verk. Boken är illustrerad med massor av intressanta foton m m. Här finns en fullständig - observera fullständig! - diskografi över allt som finns inspelat av Barry. Bara diskografin måste ha tagit ett år att skriva... Magnifik!
Författaren Geoff Leonard driver också skivbolaget Play It Again, som bl a återutgivit en del av Barrys äldre musik.
McCABE, Bob:
Sean Connery.
London: Pavilion, 2001.

Det finns en hel del böcker om Connery, det som kännetecknar just denna är att den dels är ganska ny, dels att den är lättläst och innehåller en hel del riktigt snygga bilder. Inte särskilt tjock, 167 sidor.
OWEN, Gareth & BAYAN, Oliver:
Roger Moore : his films and career.
London: Robert Hale, 2002.

Detta är den senaste biografin om Roger Moore som utkommit, och även den mest rejäla.
Första halvan av boken tar upp Moores karriär, medan den andra halvan består av en grundlig genomgång av alla Rogers filmer. Precis vad vi saknat. Dessutom tar Owen & Bayan upp alla Rogers tv-framträdanden i diverse serier.

Trevlig och intressant läsning, hela 330 sidor. Illustrerad med en hel del ovanliga foton.
PARKER, John:
Sean Connery.
London: Viktor Gollancz, 1993.

Detta är en i högen av Connery-biografier.
Att skriva böcker om honom är inte riskfritt - en annan författare blev stämd av Connery, som av princip aldrig ställer upp på intervjuer om sitt privatliv.
PFEIFFER, Lee & LISA, Philip:
The films of Sean Connery.
Revised and updated.
Secaucus, N.J.: Citadel, 1997.

En magnifik bok om Sean Connerys filmkarriär, skriven av Pfeiffer & Lisa, författare till The Incredible World of 007.
Oerhört läsvärd och illustrerad med mängder av ovanliga och intressanta foton. Närmast att betrakta som ett måste i samlingen!
Diverse
FLEMING, Ian:
'My name's Bond, James Bond' : from the fiction of Ian Fleming.
London : Penguin, 2000.

Ian Fleming skrev 12 romaner och 2 novellsamlingar om James Bond. I denna praktiska pocketvolym har förlaget Penguin samlat några av de bästa Fleming-citaten ur alla böckerna och sorterat in dem i olika kapitel.
En kul detalj är att källan till citaten inte finns angiven på samma sida, utan i ett register längst bak i boken. Man kan alltså sitta och gissa själv vilket citat som är hämtat ur vilken bok, och sedan bläddra fram till "facit".
Här finns de allra flesta av de mest kända Bondcitaten. En kul bok som väl försvarar sin plats i Bondhyllan.
JAMES Bond 007 collection.
Miami : Warner Bros Publications, 2001.

Detta är den nyaste och mest kompletta samlingen noter och texter till Bondlåtarna som går att hitta. Noterna i standardutgåvan är för piano, och gitarrackorden finns också med. Boken innehåller hela 25 låtar från 1962-99, även titlar som John Barrys "007" och George Martins "Baron Samedi's Dance of Death".
Dessutom har boken ett förord av Danny Biederman samt flera sidor färgfoton från filmerna.

OBS! Denna notbok finns även utgiven för tenorsax, för klarinett, för trombon och i form av piano-ackompanjenmang till dessa instrument. Omslagen för alla dessa utgåvor är nästan identiska.
The LITTLE book of Bond.
London : Boxtree, 2001.

Behöver vi verkligen en sådan här bok? En bok i storlek som ett cd-fodral och som bara innehåller klassiska citat ur Bondfilmerna? Tja, egentligen inte, men den är rätt oemotståndlig. Passar bra som presentbok till Bond-diggaren som har det mesta. Eller som en kul blädderbok till den egna samlingen. Inga filmfoton. 96 sidor.
LEWIS, Michael:
The ultimate James Bond trivia book.
New York: Citadel Press, 1996.

Tycker du om Bond? Tycker du även om frågesporter? I så fall är detta boken för dig.
Här finns hela 500 frågor och svar om Bond, både lättare (The Living Daylights: "Who is the Afghan rebel leader who joins forces with Bond?") och svårare (Diamonds Are Forever: "What is the name of the dentist whom Wint and Kidd kill with a scorpion?"). Illustrerad med svart/vita bilder.

En förteckning över de tidnings- och tidskriftsartiklar jag använt mig av finns här.
© Thomas Drugg, 1997-2005.

[ Startsidan | Filmerna | Böckerna | Musiken | Filarkivet | Frågelådan | Kuriosa | Länkar ]