THE MAN WITH THE GOLDEN GUN (1974)

[ Snabbfakta | Intrigen i korthet | Om filmens tillkomst | Recension | Kul att veta ]

Snabbfakta

Svensk titel: Mannen Med Den Gyllene Pistolen
Premiärdatum, England och USA: 19 december 1974.
Sverige: 21 december 1974. Längd: 125 minuter.
Producenter: Harry Saltzman & Albert R Broccoli, Eon Productions.
Regi: Guy Hamilton. Manus: Richard Maibaum & Tom Mankiewicz.
Foto: Ted Moore & Oswald Morris. Scenografi: Peter Murton. Klippning: John Shirley & Raymond Poulton.
Musik: John Barry. Filmbolag: United Artists.
Titelmelodi: The Man With the Golden Gun, framförd av Lulu (Musik: John Barry, text: Don Black)

Med Roger Moore, Christopher Lee, Britt Ekland, Maud Adams, Hervé Villechaize, Clifton James, Soon-Taik Oh, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn och Bernard Lee.

Inspelad i Hong Kong, Macao, Thailand och i Pinewood Studios, England.

Intrigen i korthet:

Bond letar efter Gibson, en försvunnen vetenskapsman med viktiga kunskaper i solenergi. Då en gyllene pistolkula med "007" ingraverat sänds till Secret Service, plockar M bort Bond från uppdraget. Kulan betyder att Scaramanga, världens högst betalde lönnmördare, har Bond på kornet. Bond beslutar sig för att försöka finna Scaramanga innan denne finner honom. 007:s sökande för honom till Beirut, Macao och Hong Kong, där han får kontakt med Scaramangas älskarinna Andrea Anders. Det visar sig dock att Scaramangas mål inte är Bond utan den eftersökte vetenskapsmannen Gibson, som konstruerat en Solex Agitator. Denna apparat kan omvandla solljus till ren energi och Scaramanga är ute efter den för egen räkning. Bond konfronterar till sist Scaramanga på dennes exotiska ö.

Om filmens tillkomst:

The Man With the Golden Gun (hädanefter kallad Golden Gun) var den sista Bondfilm som Harry Saltzman var med och producerade. Relationerna mellan Saltzman och Broccoli hade sedan en tid varit ansträngda, och 1975 sålde Saltzman alla sina aktier i produktionsbolaget och Broccoli blev sedan ensam producent.

Golden Gun bär spår av den vid denna tid så intensiva energidebatten. Bond söker efter lösningen på energikrisen, och samtidigt har man även fått med lite kung fu-inslag (Bruce Lee-filmerna var som mest populära då filmen gjordes).

Den thailändska ön Kao Ping-Kan, numera känd som "James Bond Island", fick fungera som Scaramangas högkvarter. Inspelningsförhållandena var mycket besvärliga, och byn Pang Na nära Phuket bedöms tydligen allmänt på EON vara den fysiskt mest problematiska platsen som en Bondfilm spelats in på.

Recension:

Betyg: 5.5/10
Golden Gun är en av de mest utskällda Bondfilmerna. Det är kanske lite oförtjänt, men faktum är att filmen hade möjligheter att bli riktigt bra. Dessa utnyttjades dock inte som man hade velat önska. Filmen var regissören Guy Hamiltons tredje Bond i rad, och det blev också hans sista.

  I approve...

Huvudproblemet med Golden Gun är att det inte finns något riktigt hot i filmen eftersom Christopher Lee är alldeles för glad och hjärtlig som Scaramanga. Roger Moore och Lee var goda vänner, vilket märks för tydligt - de har för trevligt ihop.
Scaramangas hantlangare Nick Nack spelas av dvärgen Hervé Villachaize, som inte heller är särskilt hotfull utan bara lustig.

Roger Moore gör ett mera säkert intryck som Bond i den här filmen. En av hans bästa scener är då han konfronterar Andrea Anders på hennes hotellrum. ("Who knows, he just may use one of the golden bullets on you. That would be a pity - cause they are very expensive.")

Britt Eklands roll som Mary Goodnight finns det inte mycket snällt att säga om - det är definitivt en av de sämsta skådespelarinsatserna i hela Bondserien och sänker nästan filmen. Då är Maud Adams mycket bättre som Andrea Anders.
Clifton James återkommer dumt nog som J W Pepper, denna gång på semester i Thailand där han tänker köpa en bil(!). Sheriffen var kul i Live And Let Die, men i den här filmen passar han inte alls.

Intrigen kunde man verkligen ha jobbat mera på. Det centrala i filmen är ju Solex-apparaten, som Scaramanga fixat till sitt laboratorium på sin ö. Solkanonen, med Solexen i, används sedan bara en enda gång i hela filmen - när Scaramanga skjuter sönder Bonds flygplan.
Vidare: Scaramangas laboratorium fyller inte någon riktig funktion i handlingen. Varför? Endast en tekniker sköter hela anläggningen, vilket verkar vara lite besparing från filmmakarnas sida. Man får nästan intrycket att labbet bara byggts för att ön skall kunna sprängas i luften i slutet av filmen. Det framgår heller egentligen inte varför Scaramanga alls skulle behöva ha ett labb på sin ö - han säger också själv vid ett tillfälle: "Science was never my strong side".
Solex-historien går inte riktigt ihop med den andra delen av handlingen - Bonds duell med Scaramanga.

En relativt vanlig invändning mot Golden Gun är att det ser ut som om man valde inspelningsplatser först och hittade på handlingen sedan.

Dessutom är detta andra gången i följd som Bond själv inte är med i inledningsscenen, vilket måste betecknas som ett klart minus.

En annan notering är att M är ovanligt vresig i den här filmen, sällan har han varit på så dåligt humör som här! Fast det är inte att undra på, med tanke på vissa av Bonds kläder i filmen. Vit safarijacka är nog inget Bond ska ha på sig, inte ens i Macao. Och den där rutiga bilhandlar-kavajen Bond har på sig när han ska hälsa på Scaramanga kunde han väl ha lämnat hemma. Nej, de tre första 70-tals-Bondfilmerna var lite bristfälliga på stil-området.

She´s just coming, sir

De exotiska miljöerna är mycket väl fångade i Golden Gun. Som alltid är Bondfilmerna snygga och eleganta att se på, och det gäller särskilt denna film. Synd att den inte är gjord i det bredare Cinemascope-formatet.

John Barry är tillbaka med ännu ett fenomenalt filmscore. Enligt uppgift skall Barry ha komponerat musiken på bara tre veckor, vilket gör det hela ännu mer imponerande. Barrys musik är oerhört viktig för att skapa den rätta Bondstämningen. Den här gången har han, precis som i You Only Live Twice, fått möjlighet att väva in orientaliska klanger.

Golden Gun har en ny scenograf, Peter Murton. Hans scenbyggen är lite Ken Adam-inspirerade, och klart godkända. Särskilt Scaramangas duell-hus och labb, samt djonkens sovrum bör nämnas.

So speak, or forever hold your piece Ett problem med filmen är dess avsaknad av maffiga actionavsnitt. Det finns några bra sekvenser, t ex Bonds fajt i Beirut och kung fu-kamperna med efterföljande båtscener, men det beryktade 360-graders bilhoppet (se även under Kul att veta) är över för snabbt.

Enstaka delar av filmen är bra, men som helhet är den tyvärr inte någon av de bästa Bondfilmerna. Golden Gun har dock något som är svårt att sätta fingret på - miljöer, stämning? - som gör att många Bondfans ändå är mycket förtjusta i den.

Tillsammans med Moonraker är Golden Gun den Bondfilm som har flest tvära kast - enastående scener varvas med riktiga bottennapp.

En av favoritscenerna: Bond hotar vapensmeden Lazar i Macao genom att sikta med ett gevär mellan Lazars ben. Bond säger lugnt "So speak, or forever hold your piece."

The Man With the Golden Gun DVD

Kul att veta om The Man With the Golden Gun

* Scenen då Bonds röda Hornet Hatchback kör över en trasig bro och roterar 360 grader är en av filmseriens mest imponerande stuntsekvenser. Oerhört mycket arbete lades ned på denna scen, som i filmen varar i ca 15 sekunder. Hoppet programmerades i en dator vid Cornell-universitetet i New York, och bilen var tvungen att köra över rampen i exakt rätt vinkel och hastighet för att det skulle fungera. Bilen kördes av stuntföraren "Bumps" Willard, som fick allting rätt redan vid första tagningen. Broccoli var så tacksam att inte behöva göra en omtagning, att Willard fick 1.000 dollar i bonus utöver sitt kontrakterade gage.

Producenterna lät ta "patent" på hoppet genom att köpa en sorts option, så att inte hoppet fick utföras "live" under en tvåårsperiod sedan filmen haft premiär. Man var alltså tvungen att gå och se filmen för att få se spiralhoppet!

* Scaramangas gyllene pistol är en av de mest minnesvärda "specialprylarna" i Bondserien. Pistolen bestod av en Waterman reservoarpenna, en Colibri cigarrettändare, ett cigarrettetui och manschettknappar, som alla monterades ihop till det färdiga vapnet. Pistolen har den ovanliga kalibern 4.2 mm.
Vid en utställning av olika Bondprylar 1997 lät EON försäkra pistolen för 6.500 pund.

* Rollen som Scaramanga erbjöds först Jack Palance.

* Roger Moore och Christopher Lee hade träffats redan 1949, när de som unga skådespelare var med i samma komedi.

* Duellsekvensen mellan Bond och Scaramanga var från början mycket längre. Scaramanga gömmer sig bland klipporna och har sedan en lång konversation med Bond. (Bond kallar Scaramanga "chicken", och blir i sin tur kallad "a limey punk"). 007 försöker sedan locka ut Scaramanga genom att fylla en termos med bensin och få den att explodera över Scaramangas huvud. Dessa scener filmades, och ett par av dem förekommer i en tidig trailer för filmen. Orsaken till att de klipptes bort var att snabba upp tempot.

* En annan struken scen var en sekvens då Bond möts av Q på Hong Kongs flygplats. Q försöker övertala Bond att ta med en kul kamera till Thailand. Kameran har förstås udda funktioner som t ex att spruta gas. "Utmärkt", kommenterar Bond, "men jag är säker på att den inte kan ta en enda bild". "Jag jobbar på det", muttrar Q.
Det är oklart om denna scen spelades in, men det finns åtminstone en stillbild med Bond och Q, där Bond förevisas en kamera.

* I filmen ligger MI6-högkvarteret i vraket av det stora kryssningsfartyget Queen Elizabeth. Detta fartyg förliste 1972 utanför Hong Kong sedan brand utbrutit ombord. Det en gång så vackra fartyget låg sedan "halvsjunket" på sidan i mer än två år innan vraket höggs upp.

* I den här filmen märks det att två olika manusförfattare har varit inblandade. Först började Tom Mankiewicz skriva manus. Han hittade på historien med kulan som skickas till Bond av Andrea, och hela duell-biten med Scaramanga är hans idé. Sedan blev det bråk mellan Mankiewicz och regissören Guy Hamilton,Richard Maibaum tog över manusförfattandet. Det var han som lade till hela biten med Solex och energikrisen.

* Alice Cooper gjorde ett förslag till titellåt, som nobbades av producenterna. Den finns dock med på hans platta Muscle of Love.

* Christopher Lee är en avlägsen kusin till Ian Fleming och spelade då och då golf med honom. Vid ett tillfälle sade Fleming att han hade tänkt på Lee när han skapade Dr. No, och hoppades att Lee en dag skulle spela en Bondskurk.

* Enligt vissa uppgifter var Hervé Villechaize, Nick Nack alltså, en riktig kvinnokarl och förförde flera flickor i filmteamet.
Villachaize fick ett par år senare en liknande roll i den amerikanska tv-serien Fantasy Island. Tyvärr slutade hans liv tragiskt - han begick självmord 1993.

* Scaramangas flygande bil kunde egentligen inte flyga - den bil man ser flyga är i själva verket en mycket detaljerad modell som specialeffekt-fixaren John Stears lät bygga. Modellens vingbredd var ca 3.5 meter.

* Man kan inte låta bli att undra dels hur Andrea Anders fick tag i guldkulan som skickades till London, dels varför Bond åker till Beirut för att leta reda på kulan som dödade 002 (de har ju redan en guldkula i London som Q kan analysera, så hela Beirut-episoden verkar lite överflödig).
Och hur M kunde veta att Bond och Goodnight befann sig ombord på Scaramangas djonk, och hur M fick tag i telefonnumret dit, är en annan intressant frågeställning :-)

* Scaramangas ö kan vi återse i Tomorrow Never Dies 23 år senare (det är den ö varifrån Bond och Wai Lin beger sig ut på Sydkinesiska sjön).

* Varför inte skaffa ett eget ex av Scaramangas gyllene pistol? En exakt kopia, förgylld i 24 karats guld, finns att köpa från 007 Replicas, (www.007replicas.com) som även säljer andra skojiga Bondprylar till den med tjock plånbok.
Den gyllene pistolen kostar 675 dollar (ca 5500 kr) men då ingår även en guldkula med "007" ingraverat.

* The Man With the Golden Gun var inte särskilt omtyckt av varken fansen eller kritikerna, och filmen gick särskilt dåligt i USA. Endast 11 miljoner amerikaner såg den, vilket är den lägsta siffran för någon av Bondfilmerna där. Någon förlust var det inte tal om - den drog in 98 miljoner dollar över hela världen men kostade 7 miljoner att göra, men publikförlusten jämfört med Live And Let Die var hela 40%.
 
 
* I Guinness rekordbok finns Christopher Lee listad som "den längste skådespelaren i en huvudroll". Lee är 1.94 lång.

© Thomas Drugg, 1997-2002.


The Man With the Golden Gun soundtrack

The Man With the Golden Gun i The Internet Movie Database

Tillbaka till förra filmen: Live And Let Die
Vidare till nästa film: The Spy Who Loved Me


[ Startsidan | Filmerna | Böckerna | Musiken | Filarkivet | Frågelådan | Kuriosa | Länkar ]