Byt till blått tema

Likheter mellan You Only Live Twice och The Spy Who Loved Me

Dessa filmer uppvisar egendomliga likheter. Här är den intressanta jämförelsetabellen:

You Only Live TwiceThe Spy Who Loved Me
Skurkens plan är att utplåna Sovjet och USA genom att ta fast farkoster från dem och därigenom framkalla en kärnvapenkonfrontation mellan dem. Bond stoppar hela planen.Skurkens plan är att utplåna Sovjet och USA genom att ta fast farkoster från dem och därigenom framkalla en kärnvapenkonfrontation mellan dem. Bond stoppar hela planen.
M och Miss Moneypenny dyker upp senare i filmen på den plats där Bond befinner sig.M och Miss Moneypenny dyker upp senare i filmen på den plats där Bond befinner sig.
Filmen börjar med att en amerikansk farkost tillfångatas av skurkens farkost. Skurkens farkost kommer bakifrån, så att inte den amerikanska besättningen ser att de “sväljs”, och alla kommunikationer tvärdör.Filmen börjar med att en brittisk farkost tillfångatas av skurkens farkost. Skurkens farkost kommer bakifrån, så att inte den brittiska besättningen ser att de “sväljs”, och alla kommunikationer tvärdör.
Skurkens högkvarter är ett lyxigt ställe med TV-skärmar, långa matbord, dyra möbler och målningar av de gamla mästarna. Här träffar vi den långe, tyste hantlangaren Hans. Två affärsmän chockas då skurken dödar sin sekreterare genom att låta henne falla ned i en pool med pirayor.Skurkens högkvarter är ett lyxigt ställe med TV-skärmar, långa matbord, dyra möbler och målningar av de gamla mästarna. Här träffar vi den långe, tyste hantlangaren Jaws. Två affärsmän chockas då skurken dödar sin sekreterare genom att låta henne falla ned i en pool med hajar.
I publiken vid en sumobrottnings-arena träffar Bond för första gången den kvinnliga agent han så småningom skall arbeta tillsammans med.I publiken vid de egyptiska pyramiderna träffar Bond för första gången den kvinnliga agent han så småningom skall arbeta tillsammans med.
Skurkens fasad är Osaka Chemical & Engineering Co.Skurkens fasad är Stromberg Shipping Lines.
Skurken använder en tanker, Ning Po, i sin plan för världsherravälde.Skurken använder en tanker, Liparus, i sin plan för världsherravälde.
Bond och Aki åker i en vit sportbil med TV-skärm. I biljakten förekommer en svart bil med beväpnade passagerare samt en helikopter som förpassar fiendens bil ned i havet.Bond och Anya åker i en vit sportbil med TV-skärm. I biljakten förekommer en svart bil med beväpnade passagerare samt en helikopter som förpassar Bonds bil ned i havet.
Bond utger sig för att vara en affärsman, Mr Fisher, och inbjuds till Osatas företag.Bond utger sig för att vara en marinbiolog, Mr Sterling, och inbjuds till Strombergs tanker.
Blofelds dolda bas är en stor silverfärgad, cirkelformad dockningsport. Där finns bränsletankar, metallgångar, ryska och amerikanska fångar samt en monorail-transport. Stora silverfärgade, rörliga väggar skiljer basen från Blofelds kontrollrum.Strombergs dolda bas är en stor silverfärgad, cirkelformad dockningsport. Där finns bränsletankar, metallgångar, ryska och brittiska fångar samt en monorail-transport. Stora silverfärgade, rörliga väggar skiljer basen från Strombergs kontrollrum.
Slaget mellan Blofelds män och ninja-soldaterna i filmens slut äger rum i Blofelds hemliga bas.Slaget mellan Strombergs män och ubåts-besättningarna i filmens slut äger rum i Strombergs hemliga bas.
Bond och hans följeslagare attackerar Blofelds bas genom att ta sig in genom dockningsporten innan de fortsätter till det mer välbevakade kontrollrummet.Bond och hans följeslagare attackerar Strombergs bas genom att ta sig in genom dockningsporten innan de fortsätter till det mer välbevakade kontrollrummet.
När Bond kommit in i kontrollrummet, förintar han skurkens farkost innan dennes plan fullbordats.När Bond kommit in i kontrollrummet, förintar han skurkens farkost innan dennes plan fullbordats.

Ovanstående jämförelselista är ett urval av punkter från artikeln “The Spy Who Lived Twice” av Saul Fischer. Artikeln upptar totalt hela 46 likheter!
Om man dessutom betänker att det från början var tänkt att Blofeld skulle vara skurken i The Spy Who Loved Me, blir likheterna ännu tydligare.

Vid en presskonferens 1979 tillfrågades Albert R Broccoli vad han tyckte om likheterna mellan de två filmerna. Han tyckte inte alls att de var särskilt lika och verkade närmast förbryllad över att frågan ställdes.

www.Agent007.nu