Byt till blått tema
(1967)

SNABBFAKTA   -   INTRIGEN I KORTHET   -   OM FILMENS TILLKOMST   -   RECENSION   -   KUL ATT VETA

Snabbfakta

Svensk titelMan Lever Bara Två Gånger.

Premiärdatum: England: 12 juni 1967. USA: 13 juni 1967. Sverige: 15 september 1967.

Längd: 112 minuter.

Producenter: Harry Saltzman & Albert R Broccoli, Eon Productions.

Regi: Lewis Gilbert.

Manus: Roald Dahl.

Foto: Freddie Young. Scenografi: Ken Adam. Klippning: Thelma Connell, Peter Hunt.

Musik: John Barry. Titelmelodi: You Only Live Twice, framförd av Nancy Sinatra (Musik: John Barry, text: Leslie Bricusse)

Filmbolag: United Artists.

Med Sean Connery, Akiko Wakabayashi, Tetsuro Tamba, Mie Hama, Teru Shimada, Karin Dor, Donald Pleasence, Charles Gray, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn och Bernard Lee.

Inspelad i Japan, Spanien, Hong Kong, Nassau och i Pinewood Studios, England.

Intrigen i korthet

SPECTRE försöker, på uppdrag av kineserna, framkalla en väpnad konflikt mellan USA och Sovjet genom att "kapa" en amerikansk rymdkapsel. USA misstänker ryssarna och hotar med vedergällning. Britterna är dock SPECTRE på spåren - det verkar som om deras bas ligger i Japanska sjön. Det blir, överraskande nog, Bonds uppdrag att rädda världsfreden.
Bond har en speciell leksak i denna film: autogiro-helikoptern "Little Nellie". Detta är också den första filmen där vi får se hur Blofeld ser ut. Filmen avslutas med en jättelik stridsscen inne i en ihålig vulkan.

Om filmens tillkomst

Världen har nog aldrig mera sett ett sådant maniskt Bond-intresse som det som förekom mellan åren 1964 och 1967. Det var den absoluta toppen av agentvågen, som inleddes med den formidabla succén med Goldfinger, fortsatte med den exempellösa framgången med Thunderball, för att sedan kulminera med den jättelika You Only Live Twice. James Bonds namn och nummer exploaterades i alla möjliga sammanhang. Man kunde köpa leksaker, handdukar, badskum, deodorant, ja till och med kalsonger med "007" på.
Efter denna sanslösa Bondfeber kan man förstå att det fanns de som inte trodde att Bond skulle överleva in i 70-talet, och absolut inte utan Sean Connery i huvudrollen.
Men nu går vi händelserna i förväg...

Först tänkte Broccoli & Saltzman filma On Her Majesty's Secret Service efter Thunderball, men bytte i stället till You Only Live Twice. Enligt uppgift tyckte de att intrigerna var för lika, vilket de ju inte alls är. Detta var ett allvarligt misstag eftersom böckerna Thunderball, On Her Majesty's Secret Service och You Only Live Twice skall läsas i följd och utgör en egen SPECTRE/Blofeld-trilogi.

Sean Connery hade nu gjort klart att han tröttnat på rollen som Bond. Hans ursprungliga kontrakt, där han åtog sig att göra en Bondfilm om året 1962-67, var på väg att gå ut. Producenterna erbjöd honom ett stort enfilms-kontrakt med högt gage för You Only Live Twice. De räknade med att Connery skulle kunna lockas tillbaka ännu en gång, med löfte om ännu högre gage. Detta, skulle det visa sig, var dock en högst tillfällig lösning.

Rymdtemat är påtagligt i filmen, någon som väl fångar tidsandan. Under filmens tillkomst gjorde till exempel astronauten Buzz Aldrin sin berömda rymdpromenad från Gemini 12. Detta rymdelement var något som de nya manusförfattarna Harold Jack Bloom och Roald Dahl förde in eftersom det inte fanns med i Flemings bok.

You Only Live Twice var den dittills dyraste och mest påkostade Bondfilmen - den kostade över 3 miljoner pund att göra. Åtminstone hälften av summan gick åt till Ken Adams imponerande interiörer: Osatos kontor, Tanakas högkvarter, Blofelds svit och inte minst den gigantiska ihåliga vulkanen - det dittills största scenbygget för någon film. Vulkanen kostade bara den över 400.000 pund! Filmens budget var ungefär lika stor som de fyra första filmernas sammanlagda!
Nu var det nämligen viktigt att visa vilken som var den äkta James Bond. Vid denna tid kryllade det av Bondimitationer och diverse agentparodier, till exempel den ökända Casino Royale, som hade premiär två månader före You Only Live Twice.

Bondfilmerna hade nu blivit oerhörda produktionsapparater, och You Only Live Twice blev kraftigt försenad. De sista tagningarna tillkom först tre månader före filmens premiär.
Connery klagade över att filmandet hade tagit ett halvår, under vilket han nästan helt saknat privatliv.

De i normala fall så stillsamma japanerna blev helt hysteriska över att James Bond, Sean Connery alltså, kom till deras land. Connery sade senare att han kände sig "som en guldfisk i en skål" i Japan.

Recension

Betyg:

6 av 10

Med You Only Live Twice hade Bondfilmerna nått elefantstorlek.
Allt som har att göra med denna film är stort, imponerande och påkostat.
Tyvärr ligger mycket av det positiva med filmen mest i dess yta.

Sean Connery är tyvärr ganska oinspirerad i You Only Live Twice. Det är alltför uppenbart att han går på rutin. Detta är den enda Bondfilm där man tyvärr inte är helt nöjd med Connerys insats. Man kan dock knappast klandra honom - Bondhysterin hade gjort att Connery inte fick vara ifred och ständigt förväxlades med Bond. Vid ett tillfälle i Japan fick Connery ett raseriutbrott då journalister till och med försökte följa efter honom in på herrtoaletten.

Överhuvudtaget är inte skådespelarinsatserna i You Only Live Twice särskilt imponerande. Att låta Donald Pleasence spela Blofeld var till exempel inte någon lysande idé.

Filmens förtjänster ligger främst i det visuella: nye regissören Lewis Gilbert har åstadkommit en snabb och effektivt berättad film (Thunderball var kanske lite trög på sina ställen).

You Only Live Twice är också mycket vackert fotograferad med många exotiskt japanska vyer. Ken Adams interiörer är kanske de mest imponerande i någon Bondfilm. SPECTREs ihåliga vulkan är ett magnifikt scenbygge, som 30 år senare ännu imponerar!

John Barrys musik är som alltid strålande. Denna gång har Barry även fått väva in lite orientaliska teman i musiken, vilket är ett extra plus. Barrys soundtrack till You Only Live Twice är ett av de bästa i hela Bondserien.

Intrigen är tyvärr inte alls bra. You Only Live Twice är den första Bondfilmen där inte Richard Maibaum skrivit manus - det gjordes denna gång av författaren Roald Dahl - och även den första Bondfilmen där man helt kastat ut Flemings originalberättelse. I stället har de fantastiska elementen tagit överhanden och filmen innehåller rena SF-inslag. (Specialeffekterna beträffande rymdscenerna måste nog vara de sämsta i hela Bondserien, och kan locka moderna åskådare till elaka skratt).
Den inneboende dramatiken i Flemings "SPECTRE-trilogi" har man tyvärr pajat genom att för det första spela in You Only Live Twice och On Her Majesty's Secret Service i fel ordning, och för det andra genom att helt onödigt kasta ut det mesta av Flemings intrig. Det enda man behållit är kampen Bond-Blofeld och att handlingen utspelas i Japan.

Den här filmen innehåller påtagligt mycket tekniska prylar och fenomen: Little Nellie, SPECTREs raketbas i vulkanen, Tanakas helikopter, Toyotan med tv-skärm, Bonds raket-cigarretter, Helgas läppstiftsbomb... det blir faktiskt lite väl mycket enligt min mening. Recensenterna klagade också över att karaktären Bond försvann bland all teknik.

Bonds autogiro-helikopter "Little Nellie", är dock en av de mest intressanta farkosterna Bond har haft. Den har för kort medverkan i filmen och används bara en gång, vilket är synd.

Rent logiskt undrar man hur SPECTRE, sedan misslyckandena i de tidigare Bondfilmerna, har fått ihop pengar och manskap i sådan mängd att man har kunnat bygga den gigantiska vulkan-basen (utan att någon i omgivningen har märkt något). Det är helt enkelt inte trovärdigt och är ett stort problem med filmen. Jämför gärna hur SPECTRE skildras i You Only Live Twice och On Her Majesty's Secret Service. Visserligen har Bondfilmerna fantastiska intriger, men You Only Live Twice lider här av delvis samma problem som Moonraker.

Sammanfattningsvis är You Only Live Twice en visuellt imponerande film, men (precis som vulkanen) något ihålig.
Den är den minst lyckade av 60-talets Bondfilmer, men naturligtvis ändå en bra och sevärd rulle. Enbart Ken Adams scenbyggen är värda biobiljetten.

Min favoritscen: Bond möter Blofeld, som säger: "They told me you were assassinated in Hong Kong". Bond: "Yes, this is my second life". Blofeld: "You only live twice, Mr. Bond."

VHS-omslag, 1988 års utgåva
DVD-omslag, Ultimate Edition (2006)
Blu-Ray-omslag, 2012 års utgåva

Kul att veta om
You Only Live Twice

 • Sean Connery höll på att orsaka en diplomatisk kontrovers då han höll presskonferens vid sin ankomst till Japan. Han tillfrågades vad han tyckte om japanska kvinnor. Connery svarade ärligt att han inte alls tyckte att de var särskilt sexiga. Deras kimonos dolde eventuella former, fortsatte han. Det berättas att det blev knäpptyst i lokalen…

 • Producenterna såg “Little Nellie” i ett TV-program och skrev snabbt in farkosten i manuset. Kommendören i RAF, Kenneth H Wallace, var mannen bakom Nellie och gjorde själv de flesta stuntscenerna i filmen. Wallace visade upp Little Nellie på diverse flyguppvisningar fram till sin död 2013.
 • En olycka inträffade vid filmningen av flygscenerna. Kameramannen John Jordan fastnade med sin ena fot i ett rotorblad, och foten fick senare amputeras. Jordan återkom dock till nästa Bondfilm, då utrustad med en benprotes.
 • Efter att Jordan skadats, beslöt 2nd unit-regissören Peter Hunt att spela in resten av flygsekvenserna över spanska Torremolinos istället.

 • Stridsscenerna i SPECTREs bas involverade över 120 stuntmän – nästan alla som fanns i England!
 • 250 man var inblandade i bygget av Ken Adams ihåliga vulkanscenografi. Vulkanen var så stor att tre separata filmteam samtidigt kunde arbeta i basen.
 • Det var från början meningen att den tjeckiske skådespelaren Jan Werich skulle spela Blofeld. Werich blev dock (enligt den officiella versionen) sjuk och fick hastigt ersättas av Donald Pleasence. Werich hade redan hunnit spela in några scener, bland annat dialogen med Connery, varför man nu fick spela in dessa scener en gång till med Pleasence.
  Det verkar dock som om man efter några dagars inspelning helt enkelt insett att Werich inte alls passade som Blofeld och att man därför snabbt fick byta ut honom i rollen.

 • Man försökte på olika sätt få Donald Pleasence att se mer skurkaktig ut som Blofeld. Först försökte man med att låta Blofeld vara halt, sedan med att ge honom en puckelrygg. Sedan provade man med att sätta på Pleasence ett skägg och en lam hand. Till sist fastnade man för ärret över ansiktet.
 • Akiko Wakabayashi kunde inte köra bil, så scenen med Toyotan utanför Osatos kontor förverkligades genom att sex starka män i filmteamet drog bilen framåt med hjälp av en tjock lina.
 • Mie Hamas karaktär heter Kissy Suzuki, men namnet nämns aldrig i filmen.

 • Akiko Wakabayashi och Mie Hama skulle egentligen ha haft varandras roller, men de bytte på grund av att Mie Hama inte talade så bra engelska, och att Kissys roll innehöll mindre dialog.
 • I den här filmen får vi för första och hittills enda gången se M i marinens uniform.
 • Den ursprunglige manusförfattaren Harold Jack Bloom lär ha hittat på det mesta av filmens intrig. Han hoppade av på ett tidigt stadium och ersattes av Roald Dahl.

 • Det enorma intresset för filmen i Japan ställde till stora problem för producenterna. Sean Connery fick aldrig vara ifred, och överallt där filmteamen drog fram jagades man av fotografer och nyfikna. I Tokyo var man tvungen att gömma vissa av kamerorna för att alls kunna genomföra filminspelningen.
 • Tetsuro Tamba, som spelar Tanaka, blev många år senare en religiös ledare i Japan.
 • You Only Live Twice är den första av de tre Bondfilmer i vilka Shane Rimmer medverkar i en mindre roll. Han återkom senare i både Diamonds Are Forever och The Spy Who Loved Me.
 • Regissören Lewis Gilberts version av filmen var 133 minuter lång, så ungefär tjugo minuter klipptes bort innan filmen hade premiär (undrar just vad det kan ha varit).
  Thelma Connell, som först utsetts till klippare, klarade inte riktigt detta så Peter Hunt plockades in i sista stund.
 • Bond påstår i filmen att han aldrig tidigare varit i Japan. Ändå nämnde Bond i From Russia With Love att han och M hade haft intressanta upplevelser i Tokyo tillsammans.

 • Vid ett tillfälle hade producenterna anlitat lokala japanska flickor som skulle posera i bikini för fotograferna i samband med ett PR-jippo. Flickorna vägrade dock ställa upp i bikini. Det var omoralisk klädsel, tyckte de. Efter långa förhandlingar gav de till sist med sig.
 • You Only Live Twice är en av de två Bondfilmer där Bond inte bär smoking vid något enda tillfälle (den andra är Live And Let Die).
 • Den vita “skådespelarkatt” som man hade hyrt in som Blofelds katt, blev uppskrämd vid inspelningen av den scen då Blofeld skjuter Osato. Katten sprang iväg och försvann. Först efter två dagar hittades den vettskrämda katten. Sedan hotades filmbolaget med stämning av kattens ägare, som menade att den nu inte längre kunde användas i reklamfilmer etc.

 • Intrigen i You Only Live Twice har egendomliga likheter med den i The Spy Who Loved Me.
  Saul Fischer skrev för många år sedan en intressant artikel om dessa likheter. Ett urval punkter ur denna kan du läsa här.
 • Det är troligt att You Only Live Twice kunde ha nått upp till Thunderballs kassarekord, om man inte fått oväntad konkurrens av den samtidiga ploj-Bond-parodin Casino Royale med Peter Sellers. Intäkterna stannade på 111 miljoner dollar (hela världen), 30 miljoner mindre än för Thunderball.
Just a drop in the ocean…


www.Agent007.nu