Byt till blått tema


soundtrack

Kompositör: John Barry

Detaljfakta:

Skivnummer, LP (USA-utgåva): Capitol/Liberty LT-289
Skivnummer, CD: EMI CDP-7-90626-2 (EMI:s gamla utgåva)
Skivnummer, CD: EMI 72435-41418-29 (EMI:s nya utgåva, 2003)
Längd: 36,34 (EMI:s gamla utgåva), 72.42 (EMI:s nya utgåva)
Titelmelodin You Only Live Twice framförd av Nancy Sinatra
Text: Leslie Bricusse

Recension:

Betyg:

Soundtrack:

 

Titellåt:

 

Nu var John Barry en odiskutabel och självklar medlem i Bondteamet. Alla förväntade sig att han skulle skapa ny fantastisk musik till kommande Bondfilmer, följande den stil han själv hade uppfunnit: The Bond Sound.

Till förra filmen, Thunderball, hade Barry fått kompromissa i sista minuten och i all hast göra en titellåt som han egentligen inte var nöjd med. Den här gången valde Barry att satsa på en mer mjuk och romantisk titelmelodi, och resultatet blev fenomenalt: You Only Live Twice är en av de absolut vackraste Bondlåtarna. Tillsammans med textförfattaren Leslie Bricusse (som också skrev texten till Goldfinger och Mr Kiss Kiss Bang Bang) skapade han en ny tidlös klassiker.

Innan den slutliga titellåten fick sin form, provade Barry och Bricusse en annan You Only Live Twice-låt, som spelades in men som sedan skrotades till förmån för den slutgiltiga melodin. "Demo-versionen" sjöngs in av Julie Rogers, som haft en Englandshit med låten The Wedding. Hennes YOLT-låt finns endast utgiven på dubbel-cd:n The Best of James Bond 30th Anniversary Limited Edition (1992). Den är helt ok men den senare versionen med Nancy Sinatra är mycket bättre.

När Barry komponerade soundtracket till You Only Live Twice var han en etablerad filmmusik-kompositör: han hade vunnit två Oscars för musiken till Born Free och The Lion in Winter och var inne i en av sina mest kreativa perioder, något som skulle visa sig på de närmast följande Bond-soundtracken.

You Only Live Twice uppvisar en litet mer "luftigare" ljudbild än Thunderball. Barry använder sig av flera bra teman, som tillsammans med titelmelodin på ett utsökt sätt vävs in i filmens musik. Det mest kända temat ut filmen (förutom titellåten) är Capsule in Space (spår 2), ibland även kallad Space March. Sedan har vi andra teman i A Drop in the Ocean (spår 5) och Countdown For Blofeld (spår 10), som alla möts igen i Bond Averts World War Three (spår 11).

Barry använder sig av orientaliska klanger eftersom filmen utspelas i Japan. Följaktligen har vi även ett "japanskt tema" som vi kan höra i The Death of Aki (spår 6) och The Wedding (spår 8).
Titelmelodin presenteras i en bedövande vacker instrumental version: Mountains And Sunsets (spår 7).

Ja, det tematiska materialet visar Barrys kreativitet i slutet av 60-talet. Det är så många fantastiska teman i filmen att vissa inte ens kom med på originalversionen av soundtracket. Speciellt synd var det att inte "begravningstemat" från filmens inledning kom med på plattan. Då blev det en fullständig glädjechock när så detta tema var med på Silva Screens 1999 utgivna CD Bond Back In Action (Bond's Funeral - The Human Torpedo).
När så EMI 2003 gav ut den kompletta versionen av soundtracket till You Only Live Twice var lyckan total: nu kan vi äntligen höra all fantastisk Barry-musik från den här filmen. Bland det nya materialet kan bland annat nämnas "Little Nellie"-versionen av 007-temat.
Den nya utgåvan är tidsmässigt fördubblad jämfört med den gamla. Vad sägs om 36 extra minuters musik? Mums!

Barry var förmodligen under viss press från producenterna att använda Bondtemat litet oftare i filmerna. Eftersom det var Monty Norman som fått credit för det temat, ville Barry ogärna använda det. I You Only Live Twice har Barry använt sig av en "Bondtema-liknande" gitarr i flera spår, utan att låta gitarren spela själva temat.

Jag tycker att You Only Live Twice är ett av de fyra bästa Bondsoundtracken. (De två andra är OHMSS, Diamonds Are Forever och The Living Daylights.) "Barry Magic" när den är som bäst!

Spårförteckning:

Denna förteckning gäller EMI:s nya utgåva, 2003:

 1. You Only Live Twice - Title Song (02.45) Nancy Sinatra
 2. Capsule in Space (02.42)
 3. Fight at Kobe Dock - Helga (04.01)
 4. Tanaka's World (02.05)
 5. A Drop in the Ocean (02.58) *
 6. The Death of Aki (04.19)
 7. Mountains And Sunsets (03.09)
 8. The Wedding (02.45)
 9. James Bond - Astronaut (03.29)
 10. Countdown For Blofeld (02.37)
 11. Bond Averts World War Three (02.17)
 12. You Only Live Twice - End Title (03.33) Nancy Sinatra

BONUSSPÅR:

 1. James Bond In Japan (10.41)
 2. Aki, Tiger And Osato (05.43)
 3. Little Nellie (03.45)
 4. Soviet Capsule (02.05)
 5. SPECTRE And Village (03.46)
 6. James Bond - Ninja (07.06)
 7. Twice Is The Only Way To Live (02.47)

* = spår som förlängts jämfört med original-utgåvan.

På The Best of James Bond 30th Anniversary, Limited edition dubbel-cd (EMI 7777-98560-2), 1992, finns även den alternativa titelmelodin till filmen, framförd av Julie Rogers:
You Only Live Twice (Demo Version) (03.05) Julie Rogers

På cd:n Bond Back in action (Silva Screen FILMCD 317, 1999) finns ytterligare musik:
Bond's Funeral - The Human Torpedo - Mountains And Sunsets (05.19)

[caption id="attachment_3637" align="aligncenter" width="150"] John Barry och Nancy Sinatra under inspelningen av You Only Live Twice[/caption]

Ihopklippt Sinatra

Producenterna ville som sagt ha en titellåt med samma namn som filmen, och som sjöngs av någon "het" artist. Som sångerska av You Only Live Twice var först en ung Aretha Franklin föreslagen, men sedan kom producenterna på att Frank Sinatras dotter Nancy nyligen hade haft en hit med låten These Boots Are Made For Walkin'. Dessutom var Albert R Broccoli gudfar till Nancy. Alltså föll valet på Nancy Sinatra.

Dock visade det sig att Nancy Sinatras sångtalang inte alls var i samma klass som till exempel Shirley Bassey eller Tom Jones. Dessutom är You Only Live Twice en ganska krävande sång att sjunga, och hon var mycket nervös vid inspelningen.

Resultatet var att det inte gick att spela in hennes sång i en enda tagning. Den slutliga versionen av titellåten är ihopklippt av hela 24 olika tagningar! "Det var ett riktigt klippa- och klistra-jobb" sade Barry.

Twice Is The Only Way To Live

Den brittiska och den amerikanska LP-utgåvan av soundtracket skilde sig åt: På den brittiska LP:n avslutas skivan med spåret Twice Is The Only Way To Live - en instrumental version av titellåten. På den amerikanska plattan är det i stället spåret You Only Live Twice End Title, med Nancy Sinatras sång, som avslutar skivan (precis som vi hör i filmen). Detta korrigerades på omslaget till de följande europeiska utgåvorna av LP:n, men på själva skivan var det fortfarande den instrumentala låten!

På den första CD-utgåvan har man nu vävt ihop den instrumentala och den vokala låten till ett enda spår.
På den nyaste CD-utgåvan (2003) finns denna instrumentala version även med som allra sista spår på skivan.

Original-Bondtemat i You Only Live Twice

Under flygstriden med Little Nellie kan man i filmen höra originalversionen av Bondtemat, det som spelades i Dr. No. Vad beror det på?
Det finns Bondfans som spekulerat i huruvida Barry haft annan musik i den scenen först, men att producenterna absolut ville ha Bondtemat där och slängde in det i efterhand. Enligt gitarristen Vic Flick berodde dock alltihop på att man hade försökt återskapa "original-soundet" från Bondtemat men att man inte hade lyckats med detta. Flick uppger att den Vox-förstärkare som användes vid inspelningen av originalversionen av Bondtemat hade ramlat i golvet och gått sönder.

 • Filmsidan
www.Agent007.nu