Byt till blått tema


soundtrack

Kompositör: Marvin Hamlisch

Detaljfakta:

Skivnummer, LP: UAAG 30098
Skivnummer, CD: EMI CDP-7-96211-2 (EMI:s gamla utgåva)
Skivnummer, CD: EMI 72435-41469-23 (EMI:s nya utgåva, 2003)
Längd: 36,24
Nobody Does It Better framförd av Carly Simon
Text:Carole Bayer Sager
Nobody Does It Better producerad av Richard Perry

Recension:

Betyg:

Soundtrack:

 

Titellåt:

 

The Spy Who Loved Me var James Bonds och Roger Moores stora comeback och en av 70-talets mest populära filmer. Det var också en film som gjorde många biobesökare till Bondfans.

Till denna film kunde inte John Barry åta sig att göra musiken. Detta berodde främst på att Barry hade flyttat till USA, och att han vid denna tid var inblandad i ett bråk med de brittiska skattemyndigheterna, som frusit alla Barrys inkomster för 1977 i väntan på att tvisten skulle lösas.

Man behövde alltså en ersättare för Barry, och valet föll på Marvin Hamlisch, mest känd för musikalen A Chorus Line och för att ha arrangerat Scott Joplins ragtime-musik till filmen The Sting (Blåsningen). Dessutom hade Hamlisch vunnit en Oscar för melodin The Way We Were (det året i konkurrens med bland annat Live And Let Die).

Hur lyckades Hamlisch med musiken till The Spy Who Loved Me?
Först konstateras att Hamlisch gjorde en fenomenalt bra titelmelodi, Nobody Does It Better. Låten, utmärkt tolkad av Carly Simon, blev en stor hit, dessutom Oscarsnominerad och räknas än idag som en klassiker.
Texten skrevs av Carole Bayer Sager. Filmtiteln The Spy Who Loved Me ansågs för svår att bygga en hel text på, men titeln sjungs dock en gång i början av låten.
Nobody Does It Better är den kanske bästa Bondlåten av de som inte är komponerade av Barry, och den är mångas favorit-Bondlåt.

Resten av soundtracket håller tyvärr inte riktigt måttet. Det konstigaste av allt är att musiken på plattan inte alls stämmer överens med den musik som spelas i filmen: vissa spår är inte med i filmen, medan de som är med på skivan spelas i helt andra versioner än de som hörs i filmen. Och de versioner som spelas i filmen är mycket bättre än de som finns på soundtracket! Det verkar som om Hamlisch & co satte sig ned och gjorde lite "tolkningar av musiken som skulle passa på skiva" och helt enkelt struntade i att plocka med ljudspåren från den musik som faktiskt spelas i filmen.

Det mest kända spåret på skivan, förutom titelmelodin, är det något discobetonade actiontemat Bond '77 (spår 2). Det är ett kul, fartfyllt spår, vars ljudbild dock idag känns något föråldrad.

Andra bra spår är Ride to Atlantis (spår 3), liksom "source music"-spåren Mojave Club (spår 4) och Eastern Lights (spår 9). Delar av The Tanker (spår 7) och The Pyramids (spår 8) är väl också hyfsade.
Men man saknar det genuina Bond-soundet, och orkestreringen är genomgående ganska fantasilös. Överhuvudtaget känns detta soundtrack, precis som George Martins till Live And Let Die, som ett tidsbundet verk, mer än det tidlösa som vi ju vill förknippa med Bond. Sammanfattningsvis tyvärr ett något halvdant soundtrack. Musiken är en av svagheterna i The Spy Who Loved Me.

Egendomligt nog är The Spy Who Loved Me det enda av alla Bond-soundtracken som blivit Oscarsnominerat. Inget av Barrys Bond-soundtrack har någonsin blivit nominerat.
Den enda förklaringen jag kan komma på är att titellåten Nobody Does It Better (som också blev Oscarsnominerad) helt enkelt "drog med sig" resten av soundtracket. Konkurrensen från John Williams inte helt obekanta Star Wars blev dock alltför svår detta år...

Spårförteckning:

 1. Nobody Does It Better (03.32) Carly Simon
 2. Bond '77 (04.23)
 3. Ride To Atlantis (03.30)
 4. Mojave Club (02.15)
 5. Nobody Does It Better (Instrumental) (04.48)
 6. Anya (03.23)
 7. The Tanker (04.26)
 8. The Pyramids (01.37)
 9. Eastern Lights (03.26)
 10. Conclusion (01.34)
 11. End Titles: Nobody Does It Better (03.25) Carly Simon

Hamlisch fick hjälp

Marvin Hamlisch står som ensam kompositör till filmens musik, men om man tittar noga på LP:ns skivetikett kan man se att Mojave Club och Eastern Lights är skrivna av Paul Buckmaster (Mojave Club av Buckmaster tillsammans med en D. Harvey), och Anya av Paul Buckmaster och Marvin Hamlisch tillsammans.

Denna relativt viktiga information saknas helt på cd-utgåvan av soundtracket. Där står det att Hamlisch har gjort all musik.

Dubbelomslag

Det gavs ut en svart LP med utvikbart omslag. Där finns en del fina färgbilder ur filmen. Denna utgåva av LP:n är idag ett eftersökt samlarobjekt. Annars är det den senare, blå versionen av omslaget som är det vanligast förekommande.

Bond '77

Actiontemat Bond '77 gavs ut dels som singel, dels som maxisingel. Tyvärr är ingen av versionerna längre än albumversionen - tvärtom är båda versionerna kortare.

Maxisingelns version skiljer sig från singelversionen på så vis att man där får höra en kvinnoröst i introt. Hon säger "007 Come in". Längd: 3.15 (intro 0.12).
Skivnr: United Artist UA-XW1064 (UAST-18708-E).

 • Filmsidan
www.Agent007.nu