Byt till blått tema


soundtrack

Kompositör: Monty Norman

Detaljfakta:

Skivnummer, LP: United Artists UA-LA275-G
Skivnummer, CD: EMI CDP-7-96210-2 (EMI:s gamla utgåva)
Skivnummer, CD: EMI 72435-80890-28 (EMI:s nya utgåva, 2003)
Längd: 39,27
Orchestrated by Burt Rhodes. Conducted by Eric Rodgers.

Recension:

Betyg:

Soundtrack:

 

Titellåt:

 

Dr. No-soundtracket är mest känt för introduktionen av filmhistoriens kanske mest kända ledmotiv - det evigt tidlösa The James Bond Theme. Den officiella versionen är att Monty Norman komponerade temat och att John Barry arrangerade om det. I själva verket tyder allt på att det var John Barry som komponerade större delen av Bondtemat, utan att få någon "credit"! Läs hela den intressanta episoden på The James Bond Theme-sidan.

Vem som helst hör att Bondtemat egentligen inte passar in i Normans calypsobetonade ljudbild till Dr. No. Normans egna version av Bondtemat finns för övrigt med på skivan som spår nr 17 (det rör sig om samma tema som i spår nr 11, Dr. No's Fantasy

Dr. No var en lågbudgetfilm, och till sådana brukar inte filmmusiken vara någon högprioriterad del. Monty Norman var vid denna tid känd för sina musikalkompositioner, särskilt Irma La Douce. Calypsomusiken var på modet 1962, varför soundtracket präglas av glada Jamaica-toner med enstaka gitarrinslag. Flera av styckena, till exempel Under the Mango Tree, återkommer i olika utföranden.

Soundtracket är inte direkt lysande och har inte åldrats med behag. Den mest kända Monty Norman-låten från detta soundtrack är väl just Under the Mango Tree, som på skivan framförs i flera olika versioner. Ingenstans på omslaget står det dock vem det är som sjunger! Den numera nedlagda webbplatsen Bond Smells a Rat hade dock luskat reda på att sångerskan är Monty Normans dåvarande fru, Diana Coupland.

Eftersom originalversionen av The James Bond Theme även finns på andra plattor är inte denna skiva livsviktig för alla bondologer, men det är självfallet trevligt att ha skivan i sin kollektion.

Vilket magnifikt stycke originalversionen av The James Bond Theme är! Temat finns inspelat i så många versioner, men originalversionen är omöjlig att överträffa. Ingen har lyckats återskapa den där speciella lystern i gitarrslingan... Gitarrsolot spelas på denna berömda inspelning av Vic Flick, en av medlemmarna i The John Barry Seven.

Även om det som orkester för originalversionen av James Bond Theme anges Monty Norman Orchestra på massor av ställen så lär det vara fel, eftersom det var The John Barry Seven som spelade in The James Bond Theme. Det gjorde man dessutom två gånger eftersom man även spelade in en singelversion som låter något annorlunda än originalversionen.

Spårförteckning:

 1. The James Bond Theme (01.45)
 2. Kingston Calypso (02.42)
 3. Jamaican Rock (02.03)
 4. Jump Up (02.08)
 5. Audio Bongo (01.30)
 6. Under the Mango Tree (02.20)
 7. Twisting with James (03.08)
 8. Jamaica Jazz (01.04)
 9. Under the Mango Tree (02.40)
 10. Jump Up (01.25)
 11. Dr. No´s Fantasy (01.40)
 12. Kingston Calypso (02.30)
 13. The Island Speaks (03.18)
 14. Under the Mango Tree (02.37)
 15. The Boy´s Chase (01.30)
 16. Dr. No´s Theme (01.57)
 17. The James Bond Theme (02.20)
 18. Love at Last (01.49)

På cd:n Bond Back in Action (Silva Screen, 1999) finns dessutom dessa spår från filmen: Dr. No Suite : Death of the Tarantula - Killing the Guard - Death of Dr. No (05.20)

En intressant teori

Det finns flera musikstycken i Dr. No som för det första inte alls låter som Monty Normans musik, och för det andra inte heller är med på soundtracket.

I filmens förtexter anges det att den som orkestrerat musiken är en viss Burt Rhodes. Man kan ju undra om denne möjligen kan ha fått göra kompletterande musik till filmen utan att det officiellt framkommit?

Mystiken tätnar...det verkar vara riktigt svårt att reda ut alla turer kring musiken i den här filmen.

 • Filmsidan
www.Agent007.nu