Byt till blått tema

Warning: Undefined variable $size in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 44

Warning: Undefined variable $size in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 45

Warning: Undefined variable $size in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 46

Warning: Undefined variable $size in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 47
(1965)

SNABBFAKTA   -   INTRIGEN I KORTHET   -   OM FILMENS TILLKOMST   -   RECENSION   -   KUL ATT VETA

Warning: Undefined variable $mainwidth in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 121

Snabbfakta

Svensk titel: Åskbollen.

Premiärdatum: England: 17 december 1965. USA: 29 december 1965. Sverige: 26 december 1965.

Längd: 129 minuter.

Producent: Kevin McClory.

Exekutiva producenter: Harry Saltzman & Albert R Broccoli, Eon Productions.

Regi: Terence Young.

Manus: Richard Maibaum & John Hopkins.

Foto: Ted Moore. Scenografi: Ken Adam. Klippning: Peter Hunt.

Musik: John Barry. Titelmelodi: Thunderball, framförd av Tom Jones (Musik: John Barry, text: Don Black).

Filmbolag: United Artists.

Med Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi, Rik van Nutter, Martine Beswick, Guy Doleman, Lois Maxwell, Desmond Llewelyn och Bernard Lee.

Inspelad i Paris, Bahamas och i Pinewood Studios, England.

Intrigen i korthet

SPECTRE kapar ett Vulcan-plan från NATO med två atombomber ombord. Britterna måste betala 100 miljoner pund i diamanter för att inte bomberna skall detonera i någon storstad i västvärlden. Man har två dagar på sig, och alla 00-agenter kallas in. Enbart Bond har dock en ledtråd, eftersom han befann sig på hälsokliniken Shrublands då en SPECTRE-agent var där efter sin plastikoperation. Bond reser till Bahamas, där han träffar den vackra Domino samt SPECTRE No. 2, Emilio Largo. Largos högkvarter är hans lyxjakt, Disco Volante. Han har också en kvinnlig lönnmördare, Fiona Volpe. Filmen avslutas med ett stort undervattensslag och en därpå följande slutstrid ombord på Disco Volante.

Om filmens tillkomst

Bakgrundshistorien till Thunderball är ganska komplicerad (För en sammanfattning, se McClory-sidan).
Kevin McClorys kunskaper i undervattensfilmning var viktiga för att filmen skulle kunna göras. Regissören Terence Young gillade aldrig dessa scener, som han tyckte var tempofattiga. Thunderball blev Youngs sista Bondfilm.

Thunderball var från början tänkt att bli den första Bondfilmen 1962, innan allt juridiskt bråk började, och producenterna valde då Dr. No som första film i stället. Nu passade man på att damma av Richard Maibaums gamla manus från 1961, som finputsades av John Hopkins.

Över 150 skådespelerskor provfilmade för rollen som Domino. Rollen gick sedan till Raquel Welch, som dock hoppade av för att göra filmen Fantastic Voyage istället. Sedan var Faye Dunaway nära att få rollen, innan Claudine Auger kontrakterades som Domino.

Thunderball kostade nästan sju gånger mer än Dr. No att göra. Det mesta av pengarna gick åt till påkostade undervattensscener, och till Largos båt (Disco Volante). Bara ombyggnaden av den gick på 200.000 pund. Kamerateamet som filmade under vattnet uppgick till 32 man, och antalet statister i slaget var 45.

Ett missöde inträffade vid inspelningen av scenerna i Largos hajpool. Connery hade krävt att hajarna skulle spärras av bakom plexiglas i poolen, men man hade råkat lämna en meter utan plexiglas. Därigenom slank plötsligt en haj, varvid Connery fick fart upp ur poolen! "Jag kom snabbt upp ur vattnet", berättade Connery senare, "Jag vet inte vems fel det var, men det hände inte någon mer gång".

Peter Lamont, som många år senare blev scenograf i 80-talets Bondfilmer, var med redan på den här tiden, bland annat som tecknare. Han berättar att amerikanska militären var mycket intresserade av Bonds undervattensutrustning, särskilt den apparat som i filmen gjorde att Bond kunde vistas längre tid under vattenytan. Lamont talade med en militär som trodde att prylen även fungerade "i verkligheten" och inte bara på film. Ett bevis på hur Bondfilmerna påverkar publiken!

Mordet på Lippe spelades in på racingbanan Silverstone (om man ser noga på den här scenen syns det att det inte är en riktig motorväg Bond och Lippe kör på). I den sekvensen var det mycket nära att stuntmannen Bob Simmons förolyckades. Det var han som körde Lippes bil och explosionen när Fiona skjuter sönder hans bil kom för tidigt. Simmons hann nätt och jämnt kasta sig ut i tid. Regissören Terence Young, som stod en bit bort från händelsen, var helt övertygad om att Simmons hade omkommit - tills Simmons kravlade sig fram ur diket.

Recension

Betyg:

8.5 av 10

Med Thunderball började Bondfilmerna bli riktigt stora projekt. Efter succén med Goldfinger visste filmbolaget att de hade en guldklimp i sin hand, så att få loss pengar var inte längre något problem.
Den här filmen odödliggjorde James Bond som 60-talsikon och gjorde att intresset för allt som hade med 007 att göra stegrades maximalt. När filmen hade premiär var Bondmanin på topp.

Med Thunderball tog också tekniken en större plats i Bonds värld. Mera och ännu häftigare prylar skulle det vara. Eftersom publiken hade gillat Aston Martin DB5:an i Goldfinger, så in med mera av samma sort.

Ett exempel på detta är filmens inledningsscen, som är en av seriens bästa. På ett franskt chateau slåss Bond med överste Bouvar, som klätt ut sig till kvinna för att lura sina fiender. Sedan Bond dödat Bouvar och kastat några tulpaner på liket, flyr han från slottet genom en enmans-flygmaskin av sällan skådat slag för att sedan komma undan i sin Aston Martin. Denna gång är bilen bland annat utrustad med en stor vattentank, som gör förföljarna blöta (finns det egentligen plats för någon motor i den där bilen?)

Sean Connery spelar avspänt och ledigt i Thunderball och är lika bra som vanligt. Vid den här tiden började dock Connery tröttna på att folk blandade ihop honom med rollfiguren Bond.
Adolfo Celi är utmärkt som den iskalle Largo. Han gör Largo till en av de mest kända arketyperna bland Bondskurkar. Claudine Auger, en före detta miss Frankrike, är en het kandidat till titeln "bästa Bondbrud".
Luciana Paluzzi gör Fiona Volpe till en fenomenal femme fatale, och Rik van Nutter är den ende skådis som något så när passat i rollen som Felix Leiter.

Undervattensscenerna sätter sin klara prägel på Thunderball. Scenerna i början av filmen, då dykarna tar hand om det störtade Vulcan-planet, är tyvärr litet sega och drar ned tempot. Bättre blir det sedan, då Bond kommer in i handlingen. Det långa slutstriden, då grodmännen bekämpar varandra med harpuner, knivar och annat är klassiska.

Thunderball var dessutom den första Bondfilm som spelades in i det breda Cinemascope-formatet (2.35:1). Detta gör att filmen i jämförelse med sina föregångare känns ståtligare och mer färgstark. Filmen har även ett mycket vackert foto.

John Barrys musik är magnifik och bidrar starkt till att skapa den storslagna stämningen i filmen (stora delar av soundtracket gavs av någon anledning inte ut på skiva förrän 1992, och ett komplett soundtrack kom ut först 2003).

SPECTRE har vuxit till sig sedan vi sist såg till dem, i From Russia With Love. I filmens legendariska inledning samlas SPECTRE-topparna i ett typiskt Ken Adam-designat rum, där Blofeld (dold bakom en metallvägg) gör alla nervösa. Den obligatoriska avrättningen av en mötesdeltagare finns med (scenen återupplivades under 90-talet i en reklamfilm för Tele2).
Vem skulle egentligen våga vara med i SPECTRE? Ett enda misstag, och så...

Många klassiska scener förekommer i filmen, till exempel när Bond hittar Fiona i hotellets badrum. Hon ber Bond om något att sätta på sig. Bond överräcker ett par badtofflor... Överhuvudtaget är Connerys och Paluzzis scener tillsammans väldigt bra i hela filmen. Deras samspel är påfallande bra.
Vi minns även Bonds flykt undan Fiona under Junkanoo-paraden som slutar på Kiss Kiss Club ("Do you mind if my friend sits this one out? She's just dead").

En av filmens allra bästa sekvenser är hela casinoscenen, då Bond för första gången möter Largo och retar honom genom att tala om ett "spectre of defeat". Därefter konverserar och dansar Bond med Domino. I bakgrunden spelas Barrys "Mr Kiss Kiss Bang Bang" i ett utsökt arrangemang. Så elegant, så perfekt! Hela denna sekvens kan nästan sägas vara "essensen av Bond" eftersom den är så oerhört bra. Enda missen är väl att Bond vid spelbordet inte presenterar sig som "Bond... James Bond" utan bara som "Bond".

Favoritreplik i filmen är den som nämns då Bond tar kål på skurken Vargas. Efter att ha satt en harpun i honom kommenterar Bond: "I think he got the point".

Thunderball var mycket påkostad, drog enormt med publik till biograferna och blev en av de bästa och mest inkomstbringande Bondrullarna. Det är verkligen en film som håller än idag!
Enligt min mening är Thunderball klart bättre än den något överskattade Goldfinger, men inte lika bra som From Russia With Love.

VHS-omslag, 1988 års utgåva
DVD-omslag, Ultimate Edition (2006)
Blu-Ray-omslag, 2012 års utgåva

Warning: Undefined variable $uhd_cover in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 154

Warning: Undefined variable $kulhide in /www/webvol9/q2/bp9n2phonnbjz52/007.larre.se/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 158

Kul att veta om
Thunderball

  • Sean Connerys gage hade nu stigit till 500.000 dollar (att jämföra med 16.000 dollar för Dr. No).
  • Detta är den första Bondfilmen där vi även får se Sean Connery i vinjetten som inleder filmen. I de tre första Bondfilmerna var det stuntmannen Bob Simmons som knallade ut och sköt ett skott.
  • Stuntmannen Bill Suitor, som utförde jet-raketfärden i filmens inledningsscen, vägrade utföra luftturen utan hjälm. Därför fick man i all hast spela in en kort sekvens där Connery tar på sig en hjälm.

  • Rik van Nutter, som spelar Felix Leiter, kontrakterades för rollen även i de två kommande Bondfilmerna. Problemet var att det inte fanns något ställe i dessa två filmer där Felix Leiter passade in, så Rik fick inte komma tillbaka i alla fall.
  • Scenen när Bond förför syster Pat (Molly Peters) bakom duschkabinens glasvägg ansågs oerhört vågad, ja nästan chockerat utmanande, 1965.
  • Producenten Kevin McClory är faktiskt med i filmen: han är den cigarrökande mannen som Bond passerar på vägen in till casinot i Nassau.
  • Spelbordet, där Bond besegrar Largo, lär vara samma bord som figurerar i Sylvia Trench-sekvensen i Dr. No.
  • Largos hem, Palmyra, var ett lyxigt komplex som ägdes av en lokal miljonärsfamilj på Paradise Island vid namn Sullivan.

  • Martine Beswick, som spelar Paula, var även en av de två stridande zigenarflickorna i From Russia With Love, samt en av de dansande silhuetterna i förtexterna till Dr. No.
  • Hela Junkanoo-paraden i Nassau fick iscensättas enbart för inspelningen av filmen, eftersom den vanligtvis äger rum en annan tid på året. Evenemanget krävde hundratals statister.
    I en känd Junkanoo-scen kan man förresten se en hund som står och “lättar på trycket” mitt i gatan.
  • Bland alla de glada deltagarna i Junkanoo-paraden fanns det ett gäng som tog temat Bond på allvar: De gjorde färgglada dräkter och skyltar med 007-märken på. Detta var ju inte vad filmmakarna ville ha, så just denna grupp deltagare klipptes bort så att de inte skulle synas i filmen. Men man missade på ett ställe: Det är samma scen där man kan se hunden “lätta på trycket” mitt i gatan. Titta till vänster i bilden efter gula skyltar med “007” på.

  • Ricou Browning, som koreograferade undervattensstriderna, är även känd som den som drog på sig gummidräkten för att bli Skräcken från Svarta lagunen i en berömd monster-skräckfilm från 1954.
  • Flera av skådespelarna i huvudrollerna fick sina röster dubbade. Dominos röst dubbades exempelvis eftersom man ansåg att Claudine Augers röst var för djup. Largos röst dubbades av Robert Rietty, samme man som även dubbade Tiger Tanaka i nästa film, You Only Live Twice.
    Angående Blofelds röst i Thunderball så finns det olika uppgifter om vem som stod för den. Vissa menar att det är Eric Pohlmann (som även hördes som Blofeld i From Russia With Love), medan andra anser att det var Joseph “Dr. No” Wiseman.
  • Largos båt, Disco Volante, var en gammal hydrofoil med namnet Flying Fish, som hade trafikerat sträckan Venezuela – Mexiko. Scenografen Ken Adam köpte båten 1964 och lät sedan bygga om den.
  • Thunderball är tyvärr en av de Bondfilmer där man slarvat mest. Det går att skriva långa listor över kontinuitets-missar och dylikt. Den mest kända är då Bonds cyklopöga byter färg under slutstriden. Dessutom har Felix Leiter omväxlande kort- och långbyxor i en annan scen.
    Uppenbarligen hade man mycket bråttom vid slutförandet av filmen, och Terence Young klagade också efteråt över att han inte hade tid att få till filmen som han ville. Tidspressen för att få filmen klar till en jul-premiär var stark, och klipparen Peter Hunt fick använda sin mest kreativa ådra för att klippa ihop en fungerande film av det material som fanns inspelat.
  • Bonds kommentar till Pat när han lämnar Shrublands, “Another time, another place” är en kul referens till Sean Connerys film Another Time, Another Place som han gjorde med Lana Turner (innan han blev känd som Bond i Dr. No).
  • Vid tiden för Thunderball nådde 60-talets Bondhysteri sin höjdpunkt. Det fanns biografer i USA som var tvungna att köra filmen dygnet runt för att tillfredsställa den enorma efterfrågan. I England var det minst två olika biografer som sålde ståplatsbiljetter eftersom sittplatserna inte på långa vägar räckte till.
    Nästan 75 miljoner amerikaner såg Thunderball – ett nästan ofattbart rekord.
  • 1965 drog de tre första Bondfilmerna in 1.000 pund i timmen, jorden runt, dygnet runt!

  • Även i Sverige var Bondhysterin total vid denna tid. Vid premiären på Thunderball i Västerås hade en folkmassa på ca 1.000 personer samlats utanför biografen. Alla kunde ju inte få biljett, så trycket från alla människorna mosade biografens entré och det blev en hel del glaskrossning. 14 poliser inkallades för att hålla folkmassan i schack.
  • I Holland döptes Thunderball till Calm Down, Mr. Bond (fast på nederländska, Kalm aan Mr. Bond 🙂).
  • Thunderballs eftertexter slutar ganska tvärt, och det kommer ingen skylt som talar om att “James Bond will return in…“. Enligt legenden skall man i sista stund ha klippt bort ett avslutande budskap som uppgav att “James Bond will return in On Her Majesty’s Secret Service” eftersom man ändrat sig vilken bok man skulle filma sedan.
  • Bill Suitor, som utförde luftfärden med “jet-packen” i filmens inledningsscen, sade att apparaten var kokhet varje gång den använts, och att han alltid tyckte att det var oerhört lustigt att se hur Bond direkt kastar in “jet-packen” i bagageluckan sedan han landat.
I hope we didn’t frighten the fish


www.Agent007.nu