Byt till blått tema

Varifrån kommer 007?

Ian Fleming valde att ge sin berömde agent James Bond kodnumret 007.
Idag tänker vi knappt på detta – vi ser namnet och numret som ett och samma begrepp: James Bond 007.

Men varifrån tog egentligen Ian Fleming numret?
Ja, det är det faktiskt ingen som kan säga med 100% säkerhet.

Fleming fick förstås denna fråga i intervjuer och han brukade svara att han hade fått idén till numret 007 från sina år i säkerhetstjänsten under kriget.

Så här svarade Fleming i en intervju 1963:

“Jag knyckte den idén. När jag var i säkerhetstjänsten i början av kriget inleddes alla topphemliga signaler med 00-prefixet. Detta ändrades förstås senare av säkerhetsskäl. Jag mindes det här prefixet och jag beslöt att låna det till Bond för att få hans jobb att verka mer intressant, och ge honom en licens att döda. I verkligheten kan förstås vilken spion som helst behöva döda i tjänsten och gör det antagligen också, oavsett licens eller ej.”

Så vi kan väl kalla underrättelsehistorien för Teori nr 1.

Teori nr 2: Kipling

Sedan finns det andra teorier också. En som då och då förs fram är att Fleming hade snappat upp numret 007 från en titel på en novell av den berömde brittiske författaren och Nobelpristagaren Rudyard Kipling (mest känd för “Djungelboken“).

Kipling skrev en novell som faktiskt hette “.007“, som handlar om en ångmaskin och ingår i hans novellsamling The Days Work, som utgavs 1898. Ångmaskinen har i novellen numret 007, så novellen har inget alls med agenter eller så att göra.

Man vet att Fleming tyckte om Kiplings verk, så det är inte alls omöjligt, om än litet långsökt, att numret 007 kan ha inspirerats av en av dennes noveller.
Denna teori har även diskuterats i Kipling Society:s medlemstidskrift.

Teori nr 3: Hotellrummet

En tredje teori, som antagligen bara är en ren gissning, visas upp i tv-filmen Goldeneye, som handlar om Flemings liv.

Charles Dance, känd som Claus i For Your Eyes Only och läkaren i Alien 3, spelar Fleming.
I den här filmen får vi i en sekvens se Fleming gå längs en hotellkorridor. Han passerar rum nr 1007. Det är bara det att en av skruvarna som håller 1:an på plats har lossnat, så att den hänger på trekvart. På dörren står: 007… och vi kan se Fleming stanna till och sedan gå vidare.

(Kan antagligen arkiveras under “för otroligt för att vara sant” men scenen såg onekligen bra ut på bild).

Teori nr 4: Busslinjen

Det finns även en fjärde teori, nämligen att Fleming skulle ha inspirerats av numret 007 på en busslinje på Jamaica. Den busslinjen skulle ha passerat Goldeneye, och Fleming skulle då ha lagt märke till att siffrorna 007 såg tuffa ut.

Teori nr 5: John Dee

En femte teori är att Fleming inspirerades av berättelsen om John Dee, som ibland pekas ut som den första brittiske spionen.
John Dee (1527-1608) var matematiker och rådgivare till drottning Elizabeth I av England. Han var högutbildad, beläst och berest och en av sin tids mest lärda personer. Bland hans ämnesområden fanns också astronomi, filosofi, astrologi och även en del ockultism. Dee fick till exempel komma med astrologisk experthjälp till drottningen, som i sin tur skickade ut honom på diverse uppdrag för att försöka ta reda på vad Spaniens kung Filip II hade för planer.
Enligt vissa uppgifter ska John Dee ha använt signaturen 007 när han skickade sina meddelanden till drottningen. 00 ska då ha symboliserat ett par ögon – “for your eyes only” – och 7:an ansågs vara ett lyckobringande nummer…

Tja, ingen vet säkert hur det egentligen gick till när Fleming valde agentnummer till James Bond, men ett bra nummer var det i alla fall.

www.Agent007.nu