Byt till blått tema

Arbetargrabben som tog världen med storm

Under allhelgonahelgen fick världen beskedet om skådespelarlegendaren Sean Connerys bortgång. Med sina 90 år har han haft ett långt och rikt liv, och gjort så mycket mer än ”bara” James Bond – något som de allra flesta minns honom mest för. Mer om det längre fram.

Sir Thomas Sean Connery föddes i Edinburgh i idylliska Skottland. Han föddes i en arbetarklassfamilj och levde hela vägen ut med sitt skotska arv med stolthet.
Familjen levde med små ekonomiska marginaler, vilket präglade Connerys syn på livet om att inte glömma sitt ursprung och att stå kvar med fötterna på jorden när han så småningom blev Agent 007 med hela världen.
Efter skolåren hankade den unge Sean sig fram som mjölkbud, för att som sextonåring rekryteras till the Royal Navy för militär tjänstgöring.
Efter livet i armén satsade Connery på professionell bodybuilding och modelljobb för att stärka sin ekonomi. Något som gjorde att

Vägen till skådespelaryrket började när han i början på 1950-talet arbetade backstage på King’s Theatre i Edinburgh. Där och då fick fler upp ögonen för den unge, vältränade skotten. Han fick roller på samma teater vars kulisser han figurerade bakom. Vid samma tidpunkt började han även filma. Efter studier i Oxford blev det fler och fler roller framför kameran.

Men det var när Ian Flemings romanfigur James Bond, agenten 007 med rätt att döda, skulle filmatiseras för en tänkt filmfranschie, som Sean Connery hamnade i smöret rejält. Succén var snart ett faktum och den så kallade Bondhysterin började sprida sig världen över. Connery blev ett med James Bond, på gott och ont.
Samtidigt som både populariteten och gaget växte, ökade också spänningarna mellan Connery och produktionsteamet. Connery ville göra annat som skådespelare och aviserade sitt avhopp vid ett flertal tillfällen. Ändå blev det hela sju Bondfilmer innan den epoken definitivt var över. Hans rollprestation och ”Bondska utseende”, gör honom till en av mina tre favoriter som Agent 007. De övriga är Roger Moore (också avliden filmikon) och nuvarande Daniel Craig.
Vid sidan av James Bond har Sean Connery gjort sig minnesvärd som andra karaktärer fram tills han lade skådespelaryrket på hyllan. Henry Jones, pappa till allas vår Indiana Jones, är ett bra exempel.

Vid sidan av film arbetade Connery hårt för sitt älskade Skottland. Han ville få riksdelen självständig från Storbritannien och lät starta en skotsk skola för framtida skådespelare. Det var inte för intet Connery bar en tatuering med texten Scotland Forever”.

År 2000 nåddes en ny topp i Sean Connerys liv när han adlades av drottning Elizabeth II.

Sir Sean Connery dog på Bahamas. Världen har blivit en filmikon fattigare. Men som alltid kommer minnet av en människa som lämnat avtryck och tagit världen med storm leva vidare, oavsett nationalitet och generation. Sean Forever!

www.Agent007.nu