Byt till blått tema

Bond efter Brosnan

OBS! följande artikel skrevs 2004, alltså innan Daniel Craig utsetts till Bond nummer 6.

Pierce Brosnan har fyllt 50 och gjort fyra Bondfilmer. Dagen då Brosnan kommer att ersättas av en annan skådespelare i rollen som James Bond kommer allt närmare. I dagsläget är det oklart vem som kommer att spela 007 i nästa film, som beräknas komma 2005: Brosnan eller någon annan?
Frågan om vem som ska bli James Bond VI är öppen.

Patrick Sjöberg lät ett antal svenska filmskribenter och -journalister tycka till om vem eller vilka som just de ser som tänkbara kandidater till Bondrollen.

Jesper Isaksson, skribent/krönikör på tellusfilm.com
Har Robbie Williams som främsta favorit, men lyfter även fram Ewan McGregor, Christian Bale, Billy Zane och Ralph Fiennes.

Henrik Edberg, skribent tellusfilm.com
Clive Owen

Csaba Perlenberg, skribent och litterär redaktör tellusfilm.com
Vore intressant att se Guy Pearce, Ralph Fiennes, Jude Law och Ewan McGregor. Även Hugh Jackman är intressant, men chansen är mindre.

Andreas Olofsson, redaktör tellusfilm.com
Helst Dougray Scott.

Erik Fors-Andrée, skribent vujer.com
Vill helst se George Clooney, men kan också tänka sig Peter Stormare och Stellan Skarsgård. En tänkvärd men mycket tveksam kandidat är Johnny Depp.

Robert Rontti, skribent vujer.com
Guy Pearce.

Maria Sognefors, chefredaktör tidningen Frida
Johnny Depp.

Anders Tegner, chefredaktör tidningen OKEJ
Hugh Grant har rätt utseende och humor, Robbie Williams är också ett spännande förslag.

Olle Lidbom, chefredaktör tidningen Alltomdvd
Ewan McGregor är bäst och har mest star quality av brittiska skådespelare. Även Jack Davenport och Liam Neeson kan fungera.

Kaj Wickbom, recensent Smålandsposten och tidningen Filmrutan
Viggo Mortensen.

Mats Johnson, filmkritiker Göteborgs-Posten
Jeremy Northam.

Kristina Torell, recensent Göteborgs-Posten
Möjligtvis Ewan McGregor.

Helena Lindblad, filmkritiker Dagens Nyheter
Viggo Mortensen.

Kalle Torslund, inslagsproducent, fotograf & webbredaktör Filmkrönikan
Robbie Williams.

Emma Gray, reporter Filmkrönikan/ f.d. programledare för ”Z Film” (ZTV)
Robbie Williams.

Jenny Rickardsson, frilansrecensent/Expressen
Colin Farrell vore bäst, men även Dougray Scott och Clive Owen är tänkbara.

Jan-Olov Andersson, filmrecensent Aftonbladet
Jack Davenport.

Ronny Olovsson, nöjeschef Aftonbladet
Colin Farrell.

Gunnar Rehlin, filmjournalist
Clive Owen.

Bengt Alsterlind, f.d. programledare för ”Videotips från veboa”
Varför inte Peter Stormare?

I denna helt ovetenskapliga undersökning ser vi att hela 20 olika personer föreslås. Två namn nämnst oftast, nämligen Ewan McGregor och Robbie Williams (fyra gånger). Clive Owen nämns tre gånger. Åtta personer nämns två gånger vardera, nämligen Ralph Fiennes, Guy Pearce, Dougray Scott, Peter Stormare, Johnny Depp, Jack Davenport, Viggo Mortensen och Colin Farrell.

Något som är intressant att notera är dels det kanske oväntat stora stödet för Robbie Williams, och dels att två av de namn som oftast nämns i spekulationerna – Hugh Jackman och Jude Law – bara får en enda röst vardera. Och walesaren Ioan Gruffudd – också ofta föreslagen – nämns inte alls.

Svaret på frågan om vem som kommer att bli den nye James Bond är erkänt svårtippat. Vid flera tidigare tillfällen har Eon Productions överraskat vid sina tillkännagivanden. När Timothy Dalton blev James Bond IV, 1986, var han nästan helt otippad som kandidat.

Det finns flera olika faktorer som filmbolaget har att ta i övervägande när de ska utse en ny 007.
Han ska ha viss star quality. Han ska vara åtminstone lite känd i den anglosaxiska delen av världen. Han ska kunna attrahera en biobesökande målgrupp, företrädesvis en yngre sådan, och ‘sälja’ biobiljetter, främst i USA. Han ska också vara villig att skriva på ett flerfilmskontrakt utan att det kostar filmbolaget alltför mycket. Han behöver inte vara världens bäste skådespelare, men han ska ha närvaro och se attraktiv ut. Han bör heller inte vara alltför kort.
Beträffande ålder, så bör han rimligen vara någonstans mellan 30 och 45: en ganska stor spännvidd således. Hur gamla har de tidigare Bondarna varit när de fått rollen? Connery 31, Lazenby 29, Moore 45, Dalton 42 och Brosnan 41. Det är inte omöjligt att filmbolaget nu kan vilja ha en kandidat som är under 40 (för att till exempel locka yngre biobesökare).

De svenska namnen som föreslås här kan vi säkert räkna bort. Den nye 007 kommer att ha engelska som modersmål.
Johnny Depp är för stor stjärna, skulle knappast vilja göra flera filmer och han vore även ganska dyr gagemässigt. Då tror jag personligen mera på Ewan McGregor om filmbolaget helst vill ha en känd person i rollen, men hur lång är han egentligen? Och Robbie Williams tror jag inte på ett ögonblick…
Clive Owen utpekas ofta i brittisk press som het kandidat, så ofta att Owen själv blivit trött på att få svara på frågan, men en del negativa uttalanden han fällt om Bondserien kan inverka negativt på hans chanser.
Vill EoN och MGM välja en yngre skådespelare på väg upp, någon som kan bli ett stort namn framöver, så är Jack Davenport ett intressant förslag. (Kandidater som Ralph Fiennes, Viggo Mortensen och Jeremy Northam har redan fyllt 40).

Förmodligen kommer vi alla att bli överraskade den dag James Bond VI presenteras. I vilket fall som helst kommer hans liv att aldrig mera vara sig likt efter den dagen. Han kommer sedan alltid att förknippas med Bond, för resten av sitt liv. Det enda vi kan vara säkra på är att James Bond will return…

EWAN McGREGOR
ROBBIE WILLIAMS
CLIVE OWEN
RALPH FIENNES
HUGH JACKMAN
JACK DAVENPORT
GUY PEARCE
IOAN GRUFFUDD
DOUGRAY SCOTT
www.Agent007.nu