Byt till blått tema

Galapremiären för Skyfall

Rigoletto, Kungsgatan, 24 oktober 2012: Förberedelser pågår inför kvällen.

Den svenska galapremiären för den 23:e James Bondfilmen Skyfall ägde rum på biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm onsdagen den 24 oktober 2012.

Precis som 2008 arrangerades galapremiären av eventföretaget Zap Events. Bondpremiärer är alltid högprofilerade tillställningar, och 2012 firades dessutom filmseriens 50-årsjubileum, så därför var evenemanget extra påkostat.

Galapremiärinbjudan + voucher

Inbjudan var tryckt på en genomskinlig plexiglasskiva, som låg i en öppningsbar papplåda, som på insidan pryddes av filmaffischens motiv. Sedan man bekräftat sitt deltagande fick man ett brev med biobiljetter och en voucher (en pappbiljett som gav entré till galafesten efteråt).

Detta var tredje gången för min del som jag hade nöjet att få vara med om en svensk galapremiär på en Bondfilm. Klädkoden var givetvis smoking.

På röda mattan utanför Rigoletto

Filmvisningen skulle börja kl 18:30, med insläpp på biografen från kl 17:30.
När jag och Stephan Bäckman anlände dit ca 17:40 var det redan lång kö.
Vädret var lite kyligt, men det var uppehåll. Dagen i Stockholm hade varit kall men solig.
Den långa kön ringlade sig sakta framåt, och så småningom kom vi fram till den röda mattan. Vi passerade fotoplatsen där kändisarna fotograferades utanför biografen, och noterade att det i vanlig ordning hade samlats mängder av fotografer, journalister och autografjägare utanför Rigoletto.

Inne i biografens foajé fick alla besökare lämna in sina mobiltelefoner. Den svenska galapremiären ägde rum bara en dag efter världspremiären på Royal Albert Hall i London. Mobilerna lades i transparenta påsar, och man tilldelades ett kvitto med ett nummer på, för senare uthämtning.

Längre ned i foajén var det fullt av folk som minglade. Jag och Stephan tog varsitt glas Bollinger champagne och en portion chokladmousse. Där fanns också en separat bar med Braastad konjak, och längre ned ett flertal serveringsbord med mer tilltugg, troligen snittar m m. (”Utsökta hors d’oeuvres” som det stod i inbjudan).

Vi bestämde oss för att hålla oss i närheten av insläppet och att inte gå för långt in i lokalen. Vi såg bland annat flera kända filmrecensenter mingla omkring. Efter lite mera mingel blev det allt mer trångt i lokalen.
När insläppet till salongen började höll vi oss framme och såg till att raskt gå in och sätta oss på bra platser. Vi valde mitten av rad 11. På varje plats i salongen fanns en gigantisk förpackning popcorn och en flaska Coke Zero. Vi satte oss där och diskuterade Bond och andra trevligheter.

På bioduken visades live-video från ett kamerateam i biografens entré. På så vis såg man alla kändisar som anlände en efter en och intervjuades. Det var dock inget ljud inkopplat till filmen, istället spelades klassiska James Bond-låtar.

Det tog tid innan alla hade anlänt. Största salongen på Rigoletto tar maximalt ca 900 personer.
Bredvid oss satte sig ex-politikern Björn Rosengren med sällskap. Efter en stund fick vi maka på oss litet i stolsraden eftersom Ulf Ekberg (från Ace of Base) med sällskap behövde ta sig fram där.

Allra sist anlände de mest Bondska kändisarna, dels Maud Adams och dels de som är med i SkyfallOla Rapace, Jens Hultén och Naomie Harris. (Daniel Craig och filmens övriga huvudskådisar var samma kväll med på den franska galapremiären i Paris).

Klockan närmade sig 19:00 innan filmvisningen kunde börja. Ewa Svendenius, distributionschef på svensk Filmindustri, hälsade oss välkomna från scenen. Skyfall-skådepelarna fick applåder och varsin blombukett. Dessutom fanns en representant för Eon Productions på plats. Vi informerades om att galan sedan skulle fortsätta på Stockholms Stadshus. Dessutom påpekades det att det var viktigt att vi inte avslöjade för mycket om filmens intrig för de som ännu inte sett Skyfall.

Efter filmen flockades alla i foajén för att stå i kö till utlämningen av alla mobilerna. Förmodligen blev det extra trångt i mobilnäten över Stockholm när alla sedan aktiverade sina telefoner.

Bussar transporterade alla oss gäster till Stadshuset. Efter oss i kön till bussen stod förre fp-ledaren Lars Leijonborg. När vi kom fram till Stadshuset hade byggnaden lysts upp på ett suggestivt sätt. Man hade lagt ut röda mattor som ledde in i entrén. Vi visade upp vår Skyfall-voucher och gick in.

Stockholms Stadshus är säte för huvudstadens styre, men för mig från landsorten associeras Stadshuset och Blå hallen nog främst med Nobelfesten. Den som bor i Stockholm har säkert varit på Stadshuset flera gånger, men för mig var det första besöket. Det är verkligen en pampig och imponerande byggnad, ritad av arkitekten Ragnar Östberg.

Gala i Blå hallen

Inne i Blå hallen hade man dukat upp stora buffébord. Svenska kocklandslaget hade varit med om att ta fram menyn. Här fanns massor av godsaker, mycket fisk och skaldjur men också fina kötträtter, liksom flera sorters sallader. Jag och Stephan plockade ihop varsin tallrik.
Bakom oss i kön stod filmrecensenten Ronny Svensson (han är verkligen lång!) och jag hörde honom berömma Skyfall, särskilt sista akten, som han ansåg helt lysande.
I dryckesväg fanns ett flertal olika barer att välja på: Bollinger champagne, Heineken öl och även en speciell vinbar. Dessutom fanns Coke Zero-baren för den som föredrog alkoholfritt.

Vi åt och minglade i Blå hallen. Jag försökte ta några bilder, men ljuseffekterna gjorde miljön svårfotograferad. Sedan passade vi på att ta bilder av varandra vid den stora Skyfall-fondväggen med spotlights, som hade satts upp i entrén.

Vi gick upp till övervåningen, där Gyllene salen ligger. Salen är mest känd för sin vackra konstnärliga utsmyckning av Einar Forseth, främst Mälardrottningensom pryder ena kortväggen. Det är verkligen en fantastiskt tjusig representationslokal.
På väg upp dit tog vi den berömda trappan, där servitörerna alltid bär ned Nobelglassen den 10 december varje år. Vi stannade till för att titta på ett fint prisbord. Bland vinsterna fanns bland annat den nyutgivna Bluray-boxen med samtliga Bondfilmer. Boxen var signerad av Maud Adams.
Medan vi stod där fick jag ta ett steg åt sidan för att släppa förbi Charlotte Perrelli, som var på väg ned, iförd en extremt glittrande paljettklänning.

Uppe i Gyllene salen hade man satt upp två roulettebord, rakt under Mälardrottningen. Vi hade fått varsin spelmark med Skyfall-tryck. Vi funderade först på att behålla dem som souvenirer, men bestämde oss sedan för att prova lyckan vid rouletten. Prisbordet som vi nyss sett hade kanske också viss betydelse i sammanhanget. Stephan var nära att vinna. Han satsade på siffran 7. Roulettekulan stannade dock på numret bredvid 7:an. Jag var inte i närheten av att vinna.

Pose vid Skyfall-fondväggen, samt Mälardrottningen i Gyllene salen
Pose vid Skyfall-fondväggen, samt Mälardrottningen i Gyllene salen

Vi stannade regelbundet till och diskuterade filmen med andra galagäster. Det allmänna omdömet var positivt. Vissa tyckte att Skyfall var den hittills bästa Craig-Bondfilmen, andra att den var ungefär lika bra som Casino Royale

Galamingel, samt chokladfontän

Det hade blivit dags för fika. I Gyllene salens andra ända hade man dukat upp med desserter, choklad och bakverk. På ett bord fanns dessutom en chokladfontän. Jag hade aldrig sett en sådan i verkligheten förut, bara på bild. Man doppade fruktbitar i fontänen.
I Gyllene salen fanns dessutom en whiskybar med Macallan. Man kunde välja mellan 12-årig eller 18-årig Macallan.

Intill Gyllene salen träffade vi Anders Frejdh, redaktör för From Sweden With Love. Han hade varit på världspremiären i London dagen innan och hade nu på den svenska galan sett Skyfall för tredje gången på kort tid. Vi passade på att föreviga vårt möte genom att ta en gruppbild.

Tre Bondologer samlade: Anders Frejdh, jag själv och Stephan Bäckman

Här mötte vi också filmrecensenten Jens Peterson från Aftonbladet. Han sade till mig att han kände till Agent007.nu väl, och det i positiv mening. Trevligt!

När vi stod uppe på övervåningen och såg ut över Blå hallen upptäckte vi att de buffébord vi stått vid tidigare var utformade som 007-logotypen. Det hade vi inte sett tidigare. Vi hade inte heller sett att vi hade tagit vår buffémat från ”7-bordet”. Detta måste givetvis fotodokumenteras.

Stiliga 007-bord

Jag vill passa på att nämna att precis all mat och dryck som serverades på galafesten var av högsta kvalitet. Det var verkligen utsökt, och galafesten var väldigt trevlig.
Kan också tillägga att man faktiskt inte dricker så värst mycket alkohol på sådana här galor, även om det finns att tillgå lite överallt.

Klockan hade passerat midnatt, och för de flesta var det en vanlig arbetsdag på torsdagen. Det var alltså dags att avrunda. Nere i entrén lämnade vi in våra vouchers och fick varsin Skyfall-goodybag att ta med hem.
Goodybagen innehöll följande:  Ett ex av affärsresemagasinet Voyage, med Daniel Craig på omslaget, ett Sony headset till mobiler, tre påsar delikatesschips, en tygpåse med två flaskor Coke Zero, en 10-pack kaffeportioner till espressomaskin, en tub tandkräm, en tub handkräm, en Max Factor mascaraborste, en tub skönhetskräm samt en flaska eau de toilette av den nya 007-doften.

Innehållet i Skyfall-goodybagen

Det är en speciell känsla att få vara med på en sådan här galapremiär, dessutom på en vanlig vardag. Roligt att dessutom få tillfälle att klä upp sig i smoking. Det är som att plötsligt hamna i en helt annan parallellvärld till den man brukar vistas i. Det är en riktig höjdare att få se den nya filmen i en sådan här festlig inramning. Galan efteråt är som en extra bonus.  En fantastisk upplevelse var det i alla avseenden.

Thomas Drugg, oktober 2012

www.Agent007.nu